Home Čika Kekine priče KAKO DA BUDETE DOBAR KOMŠIJA – Čika Kekin savet

KAKO DA BUDETE DOBAR KOMŠIJA – Čika Kekin savet

269
0

Mudri ljudi kažu da je čoveku komšija najbliži rod. Prvi komšija na selu može biti dosta daleko od vas, dok komšija u zgradi je vrata do vaših. Ma koliko daleko bio komšija je tu prvi da pomogne u nevolji i pridruži se u veselju.

Ljubaznost je potcenjena u gradskim sredinama, a toliko važna za normalno funkcionisanje. Umesto da budete jedni od onih koji su u stanju da prođu pored čoveka kao da on ne postoji, budite drugačiji. Javite se prvi. Jednostavan pozdrav ujutru ili malo ćaskanja u prolazu čuda čine za raspoloženje, kako vaše, tako i druge strane.

Budite ljubazni i pokušajte da se uklopite u kućni red zgrade. Ne parkirajte na zelenim površinama. Ne bacajte đubre sa terase. Ako adaptirate stan, istaknite obaveštenje za komšije i držite se datuma koje ste zadali, kao i sati u kojima se radovi obavljaju, koji su ‘po kućnom redu’. Ako budete pravili buku vikendom od ranih jutarnjih sati, ne očekujte da vas komšije vole. Kvalitetan san je važan za dobrosusedske odnose. A ako pravite žurku, obavestite komšije na vreme, ili još bolje, pozovite ih da uveličaju slavlje.

SAŠA BOOKS

Kućni ljubimac je odličan način da upoznate komšije i vlasnike kućnih ljubimaca u kraju. Naravno, ovo se pre svega odnosi na vlasnike pasa. Potrudite se da ostavljate dobar utisak. Šetajte ljubimca redovno, na povocu zbog onih koji ne vole pse ili zbog male dece, i potrudite se da vaš pas ne laje mnogo u stanu. Ako baš ne može da ne laje, uložite sredstva u zvučnu izolaciju stana.

Ne prljajte zajedničke prostore. Ovo se pre svega, odnosi na hodnike, stepenice, liftove, ulaz. Pravila su ista kao i za ulicu/park/plažu. Niko nije dužan da čisti za vama.

Neke komšije po zgradama imaju čudne navike da ispred vrata ostavljaju obuću ili kese sa đubretom. To jednostavno nije u redu. Ako nemate takve komšije, imate sreće.

Ponudite se da “čuvate stan” i zalivate cveće komšijama dok su odsutni. Što da ne. Dobro je znati da u zgradi imate komšije koji su raspoloženi da vam učine ove ne-toliko-sitne usluge, jer nemaju svi porodicu i prijatelje u blizini i na raspolaganju. A i uvek možete da računate da će vam uzvratiti uslugu.

Ponudite pomoć ako mislite da je potrebna. Ovo je više savet iz domena lepog vaspitanja, koji naravno važi za sve socijalne interakcije. Ne propustite priliku da pridržite vrata, pomognete sa kolicima ili ponesete tešku torbu starijoj osobi. To je nekako ljudski.

Naučite kako se komšije zovu. Čak i prodavačice koriste pozdrav “dobar dan, komšija!” makar vas i videle prvi put u životu. Uvek možete da koristite “komšija” u obraćanju komšiji, ali ako oslovite osobu po imenu ili prezimenu, učiniće da se ta osoba oseti važnom.

– Dobro proučite kućni red, i tamo sve to, jasno piše, i primenjujte ga u praksi.

I Jovan Jovanović Zmaj je napisao pesmicu o dobrim komšijsko – susedskim odnosima….

„Dobro veče, susedice!
Uh, ala sam žedan!
Bil mi dala malo vode,
Samo gutljaj jedan?“

„Hoću, hoću, drage volje,
Voda nije skupa.
Kad si žedan, evo ti je,
Evo cela ćupa.“

„Hvala, hvala, susedice!
E, baš se razblaži.
Kad vam od nas nešto zatreba,
Samo meni kaži.“

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here