Home Svaštara KAKO BITI DOBRA DADILJA?

KAKO BITI DOBRA DADILJA?

306
0

Vaspitanje dece veliki je posao i još veća mudrost. Ako se nađete u situaciji da čuvate tuđu decu, vaša odgovornost se podrazumeva, a umešnost sa njima, pravi je izazov. Vaša veština sada može da dođe do izražaja. Korisno je znati koji su to saveti za pomoć u druženju sa mališanima.

Igrajte njihove igre

Igrajte igre: Klinci i klinceze obično vole kad obraćate pažnju na njih, pa naučite da igrate neke igre koje su primerene za njihovo doba. Bebe se uvek nasmeše na onu “Ku-kuc, ko je?”. Kad počnu da puze, verovatno će voleti da ih vijate po kući, a sa starijima možete organizovati i žmurke.

Gledanje filmova

Pogledajte neki crtani film. Ubacite njihov najdraži DVD ili pogledajte neki novi koji žele (naravno, primeren njihovom uzrastu).
Gledanje filmova ne mora biti ono klasično sedenje na kauču i buljenje u ekran. Napravite im bioskopsku atmosferu – sedite na jastuke, iskokajte malo kokica ili nabavite neke druge grickalice i uživajte uz “ kućni bioskop”.

Napravite plan akcija

Deca vole dadilje koje će ih zabaviti, uz koje će se dobro provesti. Pronađite dečije aktivnosti koje biste mogli zajedno da radite. Možda nešto kreativno kao kolaž ili pravljenje nekih ukrasa, balona. Ako ne znate šta biste izrađivali, potražite nešto na internetu, gde ima puno takvih saveta i primeraka. Nije loša ni gluma, ali ni čitanje i pisanje priča. Naravno, uvek je zabavno i uz muziku, pa slobodno pevajte ( karaoke!). Možete čak i da isplanirate neki poklon za njihove roditelje.

Mali problemi

To je što se tiče zabave, a sada o onom „prljavijem“ delu posla. Klinci, usprkos vašoj dobroj volji za zabavom, znaju da naprave probleme. Možda samo zato jer im se spava ili su loše volje. Šta god da bilo, evo kako i taj problem uspešno da rešite.
Možda su gladni. Ponudite im nešto da jedu i piju.
Možda su umorni. Poslepodnevni spavanjac nije loša ponuda, pogotovo ako kažete da ćete i vi odspavati malo.
Možda im je samo dosadno. Promenite igru ili pitajte njih šta bi hteli da rade.

Još jedan savet je i brzo delovati kada klinci počnu da gunđaju i loše se ponašaju.
Ono što mnogi nemaju, a trebalo bi imati, jeste autoritet. Klinci moraju da znaju da vas ne mogu “vući za nos”. Ne treba biti bezobrazan ili grub pa da se deci pokaže ko vodi glavnu reč i koje su granice koje ne smeju preći. Takođe, nemojte menjati pravila. Kad jednom nešto kažete, držite se toga, inače će mali mudraci shvatiti da mogu menjati vaša pravila.

Budite im i vi dobar primer. Ako zahtevate nešto od njih, onda se isto to očekuje od vas. Ako dođe do svađe među klincima ili se počnu neprimereno ponašati, pokušajte da ih zbunite promenom situacije. To obično pali. Jednostavno promenite sobu ili prostor u kojem se nalaze ili im ponudite drugu igračku ili ih izvedite u šetnju. Promena je dobar način rešavanja takvih situacija. Smirivanje situacije možete postići i “isključivanjem lošeg igrača” iz igre. Neka se ohladi sam na stolici sa strane, a kad se smiri, možete nastaviti da se igrate.

Budite pravedni

Pokušajte da budete što je moguće pravedniji, jer su deca na to veoma osetljiva – pogotovo kad su kazne, nagrade i pokloni u pitanju. Kako jednome, tako i drugome i svima ostalima, inače neće biti dobro.
Kazna? Iako je katkad potrebna, svakako treba biti oprezan s njom. Najpre pitajte roditelje šta da uradite, ako ih nikako ne možete smiriti. Decu nikad, ali nikad ne smete tući ili udariti. To nije i ne sme biti kazna. Kazna može biti eventualno zabrana gledanja TV-a ili igranje video igrica i slično. U svakom slučaju, najbolje je da prvo pitate roditelje.

http://www.stetoskop.info

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here