Home Čika Kekine priče i pesme KAKO BI BILO KADA BI PAMUK BIO SLADAK, KADA BI OBLAK BIO...

KAKO BI BILO KADA BI PAMUK BIO SLADAK, KADA BI OBLAK BIO RUŽIČAST I MOGAO DA SE POJEDE KAO POSLASTICA?

221
0

Ne morate da zamišljate, takav slatkiš zaista postoji – zove se šećerna vuna. Sigurno ste je već videli, ako ne i probali. Šećerna vuna je nezaobilazni dekor i neizostavni rekvizit svih vašara, cirkusa i drugih svetkovina.

Amerikanci Džon Vorton i Vilijam Morison konstruisali su, pre nešto više od jednog veka – 1899. godine, mašinu koja proizvodi ovu neverovatnu poslasticu.

Čim je izmišljen, ovaj čupavi slatki oblak postao je omiljen među decom, ali i među odraslima. Iako je bio poprilično skup proizvod, ljude je privlačio svojim neobičnim izgledom i svojim ništa manje neobičnim ukusom. Naime, svi su uživali dok im se paperjasti šećer topio u ustima.

Šećerna vuna pravi se tako što se u posebnoj mašini istopi obojeni šećer, a zatim se tečnost istiskuje kroz rupice oblikujući pri tom tanke niti koje se brzo ohlade i očvrsnu. Kada se naprave, šećerne niti namotavaju se na štapić, stvarajući pri tom ovaj najslađi kolač na svetu.

Danas se naprosto ne može zamisliti poseta cirkusu, vašaru ili zabavnom parku bez oblaka ovih plavih, žutih ili ružičastih slatkiša. Ako ih još niste probali, nipošto nemojte da propustite sledeću priliku. Obavezno povedite svoje roditelje sa sobom. Sigurni smo da će i oni zajedno sa vama uživati u ovoj omiljenoj poslastici iz svoje mladosti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here