Home Zanimljivosti KADA JE DEDA MRAZOV ROĐENDAN?

KADA JE DEDA MRAZOV ROĐENDAN?

431
0
Novogodišnji čarobnjak, Deda Mraz, koga vole ruski građani svih generacija – 18. novembra proslavlja rođendan. Koliko u stvari ima godina ne zna se, ali ne manje od dve hiljade. A TO DA DEDICA IZ BAJKE PROSLAVLJA ROĐENDAN UPRAVO 18. NOVEMBRA PRE NEKOLIKO GODINA PREDLOŽILA SU RUSKA DECA. Jer prema dugogodišnjim meteorološkim posmatranjima upravo u to vreme na Ruskom Severu nastupa prava zima. A ovde, u gradu Veliki Ustjug u Vologodskoj oblasti i nalazi se rezidencija glavnog Deda Mraza.
Prema tradiciji na rođendan na njegovom bajkovitom imanju okuplja se mnogo gostiju među kojima bude puno kolega iz ruskih regiona i inostranstva koji dolaze da čestitaju rođendan zimskom čarobnjaku. Naravno, kakav je to praznik bez dece – ona u rezidenciju Deda Mraza stignu iz čitave Rusije.
Rođendan je jedini dan u godini kada ne poklanja Deda Mraz poklone, već ih prima. Mnoštvo neobičnih suvernira dobri čarobljak dobija od kolega. Na primer, Beli starac Sagan Ubugun iz Zabajkalja doneo mu je jedinstveni goblen ručne izrade od konjske dlake sa sopstvenim likom i živopisnim burjatskim pejzažom u pozadini.
A Jamal Iri iz grada Saleharda uručio je Deda Mrazu čarobnu vreću, napravljenu po specijalnoj narudžbini na severu Zapadnog Sibira, na poluostrvu Jamal.
Prema tradiciji, rođendan Deda Mraza označava početak novogodišnjih praznika u Rusiji. Kad padne noć na glavnom trgu grada Veliki Ustjug vladar hladnoće i vejavice pali raznobojne svetiljke na prvoj novogodišnjoj jelki u zemlji. A to znači da je Nova Godina blizu. Šest nedelja do praznika će proleteti neprimetno, kaže glavni zimski čarobnjak.
Izvor: Golos Rossii

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here