Home Vesti KADA JE DEDA MRAZOV ROĐENDAN?

KADA JE DEDA MRAZOV ROĐENDAN?

52
0

Novogidišnji čarobnjak Deda Mraz koga vole ruski građani svih generacija danas proslavlja rođendan. Koliko u stvari ima godina ne zna se, ali ne manje od dve hiljade. A TO DA DEDICA IZ BAJKE PROSLAVLJA ROĐENDAN UPRAVO 18. NOVEMBRA PRE NEKOLIKO GODINA PREDLOŽILA SU RUSKA DECA. Jer prema dugogodišnjim meteorološkim posmatranjima upravo u to vreme na Ruskom Severu nastupa prava zima. A ovde, u gradu Veliki Ustjug u Vologodskoj oblasti i nalazi se rezidencija glavnog Deda Mraza.

Prema tradiciji na rođendan na njegovom bajkovitom imanju okuplja se mnogo gostiju. Ove godine doputovalo je preko dvadeset kolega iz ruskih regiona i inostranstva da čestitaju zimskog čarobnjaku, među njima ukrajinski i beloruski deda mrazevi i Sneguljica iz grada Kostrome na Volgi. Nravno, kakav je to praznik bez dece – ona su u rezidenciju Deda Mraza stigla iz čitave zemlje.

Rođendan je jedini dan u godini kada ne poklanja Deda Mraz poklone, već ih prima. Mnoštvo neobičnih suvernira dobri čarobljak je danas dobio od kolega. Na primer, Beli starac Sagan Ubugun iz Zabajkalja doneo mu je jedinstveni goblen ručne izrade od konjske dlake sa sopstvenim likom i živopisnim burjatskim pejzažom u pozadini.

A Jamal Iri iz grada Saleharda na Severnom povratniku uručio je Deda Mrazu čarobnu vreću, napravljenu po specijalnoj narudžbini na severu Zapadnog Sibira, na poluostrvu Jamal.

Posle predstave uz učešće gostiju i šarenolikog šou-programa, u jednoj od gimnazija grada održan je videomost sa Moskvom, za vreme kojeg je Deda Mraz održao za učenike čas Čini dobro.

Dobro se uvek čini zajednički, podsetio je decu Deda Mraz, a zlo iz potaje, usamljeno. Zato dobar čarobnjak ima uvek mnogo prijatelja i pomoćnika, a zao nema pomoćnika. I zato će dobro uvek pobediti zlo, što vam iskreno želim.

Prema tradiciji, rođendan Deda Mraza označava početak novogodišnjih praznika u Rusiji. Kad padne noć na glavnom trgu grada Veliki Ustjug vladar hladnoće i vejavice pali raznobojne svetiljke na prvoj novogodišnjoj jelki u zemlji. A to znači da je Nova Godina blizu. Šest nedelja do praznika će proleteti neprimetno, kaže glavni zimski čarobnjak.

Izvor: Golos Rossii

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here