Home Svaštara KADA DECA MOGU OSTATI SAMA KOD KUĆE?

KADA DECA MOGU OSTATI SAMA KOD KUĆE?

39
0

IAKO se svi mi rado prisećamo vremena kada su mama i tata radili, a mi bili sami kod kuće dok oni ne dođu s posla, danas se dosta toga promenilo. Mnogo češće se povlači pitanje kada bi dete smelo da ostane samo kod kuće i koliko dugo.

Za ostavljanje deteta, odnosno školarca, samog kod kuće nije bitan samo urast. Mnogo važnije je kakvo je dete po naravi. Ako je plašljivo, naravno da ga ne bi trebalo ostavljati samog kod kuće. Ali ako dete vrlo rano pokazuje samostalnost i zrelost, nema razloga zašto ono ne bi moglo biti povremeno samo kada krene u školu.

Kada procenite da je dete dovoljno veliko da ostane samo kod kuće, bitno je ispitati situaciju. Pitajte dete sledećih nekoliko pitanja kako biste se uverili može li i sme li zaista da ostane samo kod kuće:

Kako bi reagovalo da netko pozvoni na vrata?

Šta bi učinio da uoči poplavu ili požar?

Da li bi otkrio nepoznatim osobama na telefon da je sam kod kuće?

Kome sme da otvara vrata?

Kada vas treba odmah nazvati?

Šta će raditi dok se roditelje ne vrate?

Bitno je voditi računa o tome da se držite dogovora. Ako očekuje od deteta da posluša sve vaše savete, realno je da će dete od vas očekivati da ćete se vratiti u dogovoreno vreme. Ne ostavljajte decu na cedilu u ovakvim situacijama jer bi se mogli uplašiti.

U našem društvu roditelj ima sam pravo da odluči kada svog školarca smatra dovoljno zrelim i samostalnim da bi ostalo, čak i na kratko, samo kod kuće. U Americi je donesen pravilnik prema kojem decu mlađu od 12 godina ne bi trebalo ostavljati samu kod kuće, osim samo na kratak period, deca do 16 godina ne bi smela biti sama tokom noći, dok bebe i mala deca nikada ne bi smela biti prepuštena sebi.

Ovaj pravilnik naišao je na mnogobrojne kritike tamošnjih roditelja jer se u tom slučaju mamama i tatama oduzima pravo da sami procene da li je dete spremno na samostalan boravak kod kuće.

Dete nakon polaska u školu sme povremeno ostajati samo, ali se pobrinite da to isprva budu periodi po svega nekoliko minuta. Uputite dete na to šta sme, a šta ne dok je samo kod kuće. Neka vam prepriča šta je radio dok je bio sam kada se vratite kući.

Samo tako možete graditi postepeno poverenje u dete, ali i detetovu samostalnost!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here