Home Poznati KAD SU BILI MLADI – ELVIS PRISLI

KAD SU BILI MLADI – ELVIS PRISLI

231
0

Elvis Aron Prisli je bio američki muzičar, „kralj roka“, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Prodao je više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro je 1977. od prekomerne upotrebe alkohola i droge.

Elvis Prisli se je rodio 08. januara 1935. u gradu Tupelo, u saveznoj državi Misisipi. Majka mu je bila 22-godišnja Gladis Lav Presli, a otac 18-godišnji Vernon Elvis. Jese Garon Presli, Elvisov brat i identični blizanac, rodio se 35 minuta ranije kao mrtvorođenče. Kao jedinac, Elvis je bio vrlo blizak s oba roditelja, a izrazito s majkom.

Elvisovi preci bili su zapadnoevropskog porekla. S majčine strane škotsko-irskog porekla, te delomično francusko-normanskog porekla, a jedna pra-pra-prabaka bila je Čerok i indijanka.

 

Očevi koreni su bili škotski i nemački. Majku su većina prijatelja i rodbine smatrali dominantom osobom porodice, dok je Vernon menjao poslove, ne pokazujući ambicije. Porodica je često zavisila o pomoći prijatelja, šire porodice i države.

Godine 1938. Vernon je završio u zatvoru na osam meseci zbog krivotvorenja čekova za plaćanje stanarine, pa su to vreme Gladis i Elvis proveli kod rođaka.

U septembru 1941. Elvis je krenuo u prvi razred osnovne škole „Istočni konsolidovani Tupelo“, gde su ga učitelji smatrali prosečnim učenikom.

Nakon što je pevanjem Red Folejeve kantri pesme Old Shep tokom jutarnje molitve, impresionirao učitelje, Elvisa su nagovorili da nastupi na pevačkom takmičenju. Tako je 3. oktobra 1945. na Misisipi-Alabama sajmu Elvis prvi put javno nastupio.

Desetogodišnji Elvis odeven u kauboja, stojeći na stolici kako bi dosegao mikrofon, pevao je pjesmu Old Shep i osvojio peto mesto. Nekoliko meseci kasnije dobio je za rođendan svoju prvu gitaru, a prema različitim izvorima nadao se nečemu drugome, biciklu ili pušci. Tokom nekoliko sledećih godina dva ujaka i sveštenik u crkvi dali su mu prve pouke iz sviranja gitare.

Krenuvši u novu školu (Milam) u šesti razred, u septembru 1946. Elvisa su smatrali samotnjakom. Sledeće godine počeo je da svakodnevno u školu nosi gitaru, te je tokom odmora svirao. U to vreme porodica je stanovala u naselju gde je prevladavala afroamerička zajednica.

U novembru 1948. porodica se seli u Memfis, u saveznoj državi Tenesi. Nakon što su se gotovo godinu dana selili i stanovali kao podstanari, dodeljen im je dvosoban stan u stambenom kompleksu koji je u to vreme naziva Korts.

Elvis je upisao srednju školu Humes High School, gde je na kraju osmog razreda iz muzičkog dobio samo ocenu C (što je slično ocena 3 u našim školama). Sledećeg dana na čas je došao s gitarom i nastavnici otpevao tadašnju aktuelnu pesmu Keep Them Cold Icy Fingers Off Me, kako bi dokazao suprotno. Jedan od kolega iz razreda seća se da se učiteljica složila s Elvisom kako ne ceni njegov načina pevanja. Smrežljiv da bi javno nastupao, Elvisa su često maltretirali u školi, te ga pogrdno nazivali „maminim dečkićem“.

Godine 1950. dve i po godine stariji komšija Džesi Li Denson, učio ga je da svira gitaru. Njih dvoje zajedno s još tri mladića, od kojih su dvoje bili budući pioniri rokabilija, braća Dorsi i Džoni Burnet činili su muzički sastav koji je često nastupao po komšiluku. U septembru te godine počeo je da radi kao vratar u pozorištu Loew’s State Theater, a tokom školske godine radio je i u predizećima Precision Tool i MARL Metal Products.

Tokom svoje predzadnje godine srednje škole Elvis se značajno razlikovao od ostalih učenika frizurom. Pustio je zaliske, te u kosu stavljao ružino ulje i vazelin. Često je boravio u srcu tada rastuće bluz scene u Memfisu, u ulici Beale, gledajući požudno na divnu i šarenu odeću izloga dućana Lansky Brothers. U zadnjoj godini srednje škole počeo je i da nosi takvu odeću. U aprilu 1953. je savladao strah od nastupanja izvan stambenog kompleksa Korts, te je nastupio na godišnjem Humes’s Annual „Minstrel“ šouu, svirajući i pevajući. Nastup je započeo tadašnjim hitom Tereze Bru Till I Waltz Again with You. Kasnije se Presli prisećao kako je nakon tog nastupa postao popularan u srednjoj školi.

Elvis koji nikada nije formalno učio muziku ili naučio da čita muziku, učio je i svirao po uhu. Često je pohodio prodavnice s gramofonskim pločama koje su imale džuboksove i kabine za slušanjeMnoge Elvisove pesme nadahnute su muzikom lokalnih afroameričkih izvođača. Često je slušao radio emisije s muzikom afroamerikanaca, tadašnjim njihovom duhovnim, bluz, blekbit-hevi zvukom ritam i bluza. B.B. King se prisetio da je Elvisa poznavao pre njegove slave, te da su oboje često boravili u ulici Beale.

Do kraja srednje škole u junu 1953. Presli je odlučio da se bavi muzikom.

Svoju muzičku karijeru je počeo kada je vlasnik „Sun Records“-a Sem Filips, željan da širem auditorijumu približi zvuk Afro-američke muzike, video u Elvisu potencijal da to ostvari. U pratnji gitariste Skotija Mura i basiste Bila Bleka, Elvis je jedan od začetnika rokabilija, ubrzanog spoja kantrija i R&B-a. RCA Victor je sa njim potpisala ugovor po kome će pukovnik Tom Parker biti njegov menadžer sledeće dve decenije. Njegov prvi singl za tu izdavačku kuću, „Heartbreak Hotel“ izašao je u januaru 1956. i odmah je postao hit broj jedan. Postao je vodeća figura novog rokenrol zvuka sa više javnih pojava na televiziji i velikih hitova. Njegov način izvođenja i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom „Voli me nežno“. Uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrednosti, ali s naslovnim pesmama koje su redovno postajale hit. U periodu od 1957. do 1966. Presli se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga od koje je Presli postao zavisan. Godine 1977. doživljava srčani udar, ali ne menja način života. Dana 16. avgusta 1977. Elvis pada u duboku komu zbog prekomerne upotrebe droge. Doktori pokušavaju da mu spasu život ali ne uspevaju. U trenutku smrti je imao 43 godine.

Elvis je još za života postao legenda: za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 nedelja.

Njegova ćerka je Lisa Mari Prisli.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here