Home Svaštara „KAD ODRASTEM BIĆU SREĆAN!“ OVO JE JEDINI ISPRAVAN ODGOVOR NA PITANJE ŠTA...

„KAD ODRASTEM BIĆU SREĆAN!“ OVO JE JEDINI ISPRAVAN ODGOVOR NA PITANJE ŠTA ĆEŠ BITI KADA ODRASTEŠ!

81
0

Još uvek je sveprisutan stid i preterana težnja da svako dete u svemu mora da bude najuspešnije i savršeno. Dete koje u isto vreme trenira mačevanje, fudbal i odbojku, svira violinu, gitaru i harfu, po mogućnosti uči kineski i francuski te ide na izviđače i robotiku.

U današnje vreme veliki broj roditelja često od stručnjaka (učitelja, vaspitača, psihologa, logopeda…) koji rade s njihovom decom očekuju ‘supermoći’.

Smatra se da logoped ima čaroban štapić koji preko noći ispravlja, briše i miče poteškoće kod njihove dece, nezavisno o kojoj dijagnozi je reč. Istovremeno, retki su oni roditelji (iako ih ima!) koji će se istinski potruditi i zajedno sa stručnjacima uhvatiti u koštac sa ‘zmajem kojeg trebamo ukrotiti’.

Roditelji koji će biti redovni, vežbati po uputstvima, motivisati dete i biti mu podrška. Roditelji koji će shvatiti da osim krajnjeg cilja, dolascima vežbaju istrajnost, podižu detetovo samopouzdanje i vežbaju samostalnost. Još uvek je sveprisutan stid i preterana težnja da svako dete u svemu mora da bude najuspešnije i savršeno. Dete koje u isto vreme trenira mačevanje, fudbal i odbojku, svira violinu, gitaru i harfu, po mogućnosti uči kineski i francuski te ide na izviđače i robotiku.

I svaka čast svemu, ali često se u najboljoj nameri sa svim ovim aktivnostima pretera. Često se sve skupa, uključujući i odlazak logopedu kao jedna od odrađenih ‘aktivnosti’, svede upravo na to – odrađivanje aktivnosti.

Odrađivanje aktivnosti koje samo sebi postane i cilj i svrha, a na kraju dana nema nikakvog smisla jer dobijemo isceđeno i umorno dete koje u ničemu od navedenog ne uživa. Umesto da se naglasak stavi na stvarno osluškivanje želja i potreba deteta te usmeravanje i postavljanje prioriteta, a gde bi se u tom slučaju rezultati sigurno videli na svim poljima – od malo manje zabavnog odlaska logopedu do jedva čekanja plesa, u kojem dete stvarno uživa punim plućima.

Tako ćemo odgajati decu koja, kada odrastu, ne samo da će postati i baviti se onim što žele nego će zaista biti zadovoljni i ostvareni na najbolji mogući način.

A to je svakako najvažnija svrha i krajnji cilj – biti srećni kad odrastemo.

PIŠE JOSIPA JURJEVIĆ, MAG.LOGOPED

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/razvoj-od-druge-do-seste-godine/kad-odrastem-bit-cu-sretan-ovo-je-jedini-ispravan-odgovor-na-pitanje-sto-ces-bit-kada-odrastes-13839

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here