Home Info КАЋКИ ОСНОВЦИ УСПЕШНИ НА ТАКМИЧЕЊУ ИЗ РОБОТИКЕ

КАЋКИ ОСНОВЦИ УСПЕШНИ НА ТАКМИЧЕЊУ ИЗ РОБОТИКЕ

146
0

На републичком такмичењу Роботика за основне школе (ROBO-INT INVENT) у Пожеги, Павле Јовановић, ученик ОШ “Ђура Јакшић” из Каћа, освојио је 3. награду за рад “Безбедносни приступ помоћу РФИД картице” –  коришћењем Ардуина.

Ардуино је плоча с миркоконтролерима за самостално састављање, а њен садржај зависи од пројекта који треба да се оствари. Садржи најчешће коришћене и корисне електронске компоненте, сензоре и котролере.

Ученик каћке школе Стефан Пољаков (7. разред) представио се с пројектом Astro Pi Mission Zero, где је користио HAT SENSE емулатор којим је извршио мерење температуре, притиска и влажности ваздуха у астронаутској комори, преко којег је пишући програмски код, послао текстуалну и сликовну поруку и обавештење о температури и влажности ваздуха астронаутима на Међународној истраживачкој станици у свемиру (ISS).

– Мишион Зеро нуди ученицима и младим људима прилику да своје рачунарске програме пошаљу у свемир на ISS-у. Могуће је да напишу одређен програм за приказивање порука, како текстуалних тако и сликовних, које асоцирају на временске услове, тј. приказ високе или ниске температуре, пошто је могуће радити прорачуне у распону мерења температуре од -40 степени Целзијуса до +120 степени Целзијуса и послати их астронаутима на свемирској станици – каже њихова менторка, професорка информатике Јасмина Јерковић.

– Стефан Пољаков искористио је STOP Bit који смо добили као поклон за рад роботичке и мултимедијалне секције у школи од компаније Китроник за Стефанов други пројекат који је проширио и извршио управљање и контролу рада семафора (Traffic Light System Control) користећи Raspberry Pi Zero. Важно је рећи да су сви програми отвореног кода, што значи да га могу користити и наредне генерације. Другим речима, касније се могу дописивати и унапређивати, што је веома важно у обуци из ове области.

Ученик Душан Срдић (6. разред) на овом такмичењу учествовао је са два пројекта: “Роботска хидраулична рука” и “Модел цементне мешалице за малтер”.

Е. Д.

https://www.dnevnik.rs/drustvo/kacki-osnovci-uspesni-na-takmicenu-iz-robotike-30-05-2019?fbclid=IwAR3u75pHOErfZaTFggU2Ppe7pO8Ed6CWUeKxpcgw-_G_aE52ywaZVrzhmF0

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here