Home Svaštara IZLUĐUJE VAS JUTARNJE SPREMANJE S DETETOM ZA VRTIĆ ILI ŠKOLU? STIŽE POMOĆ!

IZLUĐUJE VAS JUTARNJE SPREMANJE S DETETOM ZA VRTIĆ ILI ŠKOLU? STIŽE POMOĆ!

183
0

Proverite koje to jednostavne stari možete činiti svakodnevno da biste izbegli jutarnje neugodnosti koje vas iscrpljuju

Često vam jutra s detetom počinju nesaradnjom i raspravama, a vi ste u žurbi i čeka vas gomila obaveza kroz dan. Želite da se vaš superjunak probudi dobre volje, spreman na saradnju i sa svojim supermoćima na vreme bude spreman na izlazak iz stana. No i ovog jutra to nije tako. Ipak ste vodili raspravu o gledanju crtanih za vreme oblačenja, o izboru doručka, o gumenim čizmama na kišni dan, o izlasku s igračkom koju baš tada ne možete naći… Na kraju ste izgubili strpljenje i rastali se s detetom u tmurnom raspoloženju zbog čega se opet loše osećate.

Dan tek počinje, a vi ste već na izmaku snaga. Očajni ste jer ste se našli u začaranom krugu i čini vam se kako vas samo čarolija iz njega može izbaviti. Ali vi ste roditelj jednog superjunaka! To znači da i vi posedujete supermoći na koje ste zaboravili.

Radi se o jednostavnim stvarima koje možete činiti svakodnevno da biste izbjegli jutarnje neugodnosti koje vas iscrpljuju.

SUPERMOĆI ZA DOBAR POČETAK DANA:

DOGOVORITE PRAVILA ZA JUTARNJU RUTINU KOJIH ĆETE SE UVEK PRIDRŽAVATI TE IH SVAKO JUTRO S DETETOM PONOVITE.

Primer: S detetom napišite ili nacrtajte plakat s redosledom obavljanja jutarnjih radnji i stavite ga na detetu vidljivo mesto. Tako ćete detetu dati do znanja da vam je važno njegovo mišljenje.

BUDITE DOSLEDNI DOGOVORENIM PRAVILIMA I SAMI IH SE PRIDRŽAVAJTE KAKO BISTE IZBEGLI DA SVAKOG JUTRA DETE IZNOVA TESTIRA VAŠE GRANICE.

Primer: Ako želite da dete stekne naviku svakodnevnog pranja zuba, onda na tome uvek i insistirajte, bez obzira na količinu vremena kojom raspolažete. Tako ne zbunjujemo decu, nego im jasno dajemo do znanja šta od njih očekujemo.

NE UPUŠTAJTE SE U PREGOVORE I RASPRAVE NEGO SE POZIVAJTE NA DOGOVORENA PRAVILA.

Primer: Dogovorili ste pravilo da kada su kišni dani dete nosi gumene čizme, ali to jutro ono baš želi da obuje platnene patike. Umesto da pregovarate i opet objašnjavate kako to nije prikladna obuća za kišu pozovite se na prethodno dogovoreno pravilo i time izbegnite raspravu.

BEZ OBZIRA NA DOGOVORENA PRAVILA, DETE ĆE TESTIRATI VAŠE GRANICE I NEKAD ĆE SE DOGODITI DA IZGUBITE STRPLJENJE. UPRKOS TOME NE PRETITE NEČIM ŠTO NE MOŽETE DA ISPUNITE.

Primer: Umesto da obuje cipele, nakon što ste ga već nekoliko puta zamolili, dete nastavlja igru. Iscrpljeni gubite strpljenje i govorite detetu da ćete iz stana izaći bez njega. Dete ne reaguje na vašu pretnju jer zapravo zna da to nije istina i da se to ne može ostvariti.

UVEK POHVALITE SARADNJU I POŽELJNA PONAŠANJA.

Primer: Kad se dete npr. na vreme spremi svakako ga pohvalite jer time ga ohrabrujete za buduću saradnju. Osim toga tako jačate detetovo samopouzdanje i stvarate mu pozitivnu sliku o njemu.

U prvo vreme primene ovih supermoći možete očekivati otpor, ali nemojte se obeshrabriti. S vremenom će vaša jutra biti bez stresa!

 

KEREFEKE

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here