Home Svet oko nas IDETE NA MORE? SAZNAJTE NEŠTO VIŠE O MORSKIM JEŽEVIMA

IDETE NA MORE? SAZNAJTE NEŠTO VIŠE O MORSKIM JEŽEVIMA

2280
0

Ko ovog leta ide na more da se kupa mora biti veoma pažljiv da ne nagazi morskog ježa! Ako već morate biti pažljivi onda je dobro da saznate nešto više o ovoj maloj morskoj životinji.

Morski ježevi spadaju u grupu bodljokožaca. Postoje četiri glavne grupe bodljokožaca: morski krastavci, morski ježevi, morske zvezde i zmijolike morske zvezde. Većina se kerće pomoću cevastih nožica, koje izbacuju kroz malene otvore na ljušturi. Neke vrste hodaju čak i na bodljama. Poznato je negde oko 800 vrsta morskih ježeva.

 

Jelovnik morskog ježa

Jelovnik morskog ježa zavisi od mesta stanovanja. Mogu biti biljojedi, svaštojedi, pa čak i grabljivci koji proždiru sitne životinje. A gde su im usta? Usta morskog ježa se nalaze na trbušnoj strani tela, u samom centru kruga. Tu se nalaze i mali šiljati zubi, ukupno pet komada. Taj organ za žvakanje se zove „Aristotelova lampa.“

Jedna vrsta morskog  ježa, „Jež pisaljka“ živi u , morima oko Australije. Njegove bodlje liče na staromodne pisaljke.

Telo morskog ježa je zaštićeno neobičnom ljušturom prepunom bodlji. Bodlje su im veoma čvrste i šiljate i neki morski ježevi se služe njima da bi rili po pesku ili čak u steni. Neki ježevi u bodljama kriju otrov pa mogu biti opasni.

 

Gde žive morski ježevi?

Ima ih gotovo u svim morima. Neki su zaljubljeni u kamenite obale, a neki se kriju u pesku. Neki morski ježevi mogu živeti i na dubinama  do 7000 metara.

U nekim krajevima sveta ljudi jedu morske ježeve, a od njihovih zuba prave se lepe ogrlice.

 

Ukoliko dođe do uboda

Ukoliko se desi da nagazite morskog  ježa možete se suočiti sa velikim problemima, a najviše jer vam ubod onemogućava normalno hodanje dok ne izvadite iglice. Pored bola i upale, važno je u najkraćem mogućem roku izvaditi bodlje, kako ne bi došlo do gnojne infekcije.

Bodlje ježa vade se iglom i alkoholom. Dobro je prvo potopiti mesto uboda u toplu vodu, na taj način se lakše izvlače bodlje. Ako ih je malo, možete ih izvaditi sami uz pomoć dezinfikovane igle, pincete i alkohola, a ukoliko ih ima dosta morate se obratiti lekaru.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here