Home Zanimljivosti HOTEL ZA INSEKTE U VRTIĆU

HOTEL ZA INSEKTE U VRTIĆU

836
0

U sklopu praktične nastave učenici iz 1. razreda smera turističko-hotelijerski komercijalista iz Srednje škole Prelog zajedno su podržali projekt koji se održava u vrtiću Maslačak u Čakovcu, Hrvatska, pod nazivom ‘U partnerstvu s roditeljima’.

Napravili su hotel za insekte i pripremili povrtnjak od recikliranih guma od bagera. Saradnja s vrtićem se svake godine nadopunjuje novim projektima u smislu održivosti razvoja i edukaciji malih naraštaja u promociji “prirodnije” životne sredine, pa su se tako i ovom akcijom nadovezali na akciju UdruŽENJA Nobilis koja je uz akciju roditelja nadopunila dvorište vrtića s igralima od guma i nasadila sadnice. Na proleće će nastaviti s istom akcijom gde će pripremljene gume puniti rasadom povrća, stoga je sad bilo od velike važnosti da se izgradi nastamba za insekte koji će održavati prirodan vrt bez štetoćina.

U poslednje vreme sve više vrtlara/ica postaje svesno koliku važnu ulogu imaju korisni insekti u suzbijanju štetočina u vrtu te koliko je bitno štititi te prirodne saveznike u vrtu, kako ne bismo imali najezdu štetočina i velike štete u svojim vrtovima.

Stoga se sve više širi svest o tome kako je bolje i u vrtu sprečiti nego lečiti, jer su prskanja bilo kakvim sredstvima u biovrtu nepoželjna. S druge strane, osim predatora, izuzetno su nam korisni i insekti oprašivači, pa i takve želimo zadržati čim bliže vrtu.

Hotel je pažljivo izrađen da se nastane bubamari koje pojedu do 600 biljnih uši dnevno i solitarne pčele koje se mogu uporediti s rezultatima 120 letačica pčela medarica. Korisni insekti koji prezimljavaju u hotelima za insekte su solitarne pčele i osice, bubamare, pauk krstaš, leptiri, hrastove strizibube i mnoge druge.

http://www.mnovine.hr

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here