Home Zanimljivosti HOTEL SA 50.000 KNJIGA

HOTEL SA 50.000 KNJIGA

89
0

Ako vas put ikad navede u srednjovekovno portugalsko selo Obidos, ovde ćete pronaći hotel koji je jedinstven u celoj Portugaliji. Reč je o hotelu gde vam sigurno neće biti dosadno, posebno ako ste ljubitelj pisane reči. Naime, reč je o hotelu „The Literary Man“, koji ima neverovatnu kolekciju od čak 50.000 knjiga.

Kolekcija knjiga je konstantno u porastu, a najviše ih je na engleskom jeziku. One se nalaze na svakom koraku u ovom hotelu, police s knjigama krase sve zidove u hotelu, a najviše ih ima u centralnoj trpezariji, gde se okupljaju gosti i druže.

Naravno, svaka hotelska soba ima svoj zid s knjigama, a one se nalaze čak i u podrumu hotela. Različitih su žanrova od poznatih romana pa sve do gastronomskih knjiga.

Međutim, šta se desi kada u hotelu pronađete dobru knjigu, a ne stignete je pročitati tokom boravka u hotelu? U tom slučaju možete je poneti sa sobom, jer je većina knjiga u hotelu na prodaju. Zapravo, ovde možete pronaći i neke drevne raritete čija cena dostiže i do 550 dolara.

Ipak, najveći broj posetilaca voli da u ovaj hotel donese knjigu i tako doprinese bogatoj kolekciji.

 

„Naši gosti uživaju u tome da donesu knjigu, jer tako imaju osjećaj da povećavaju našu kolekciju. Oni koji je u momentu dolaska u hotel nemaju sa sobom, obično je kasnije pošalju poštom. Zapravo, naša kolekcija raste izuzetno brzo, i mislim da će uskoro dostií i brojku od 100.000“, kaže predstavnik hotela.

Naravno, „The Literary Man“ nije jedini hotel ove vrste na svetu, ali je svakako hotel s najvećom kolekcijom. Naime, u Njujorku postoji „The Library Hotel“, koji ima kolekciju od 6.000 knjiga, zatim „The Nines“ u Portlandu koji ima oko 3.000 naslova, te „Book and Bed hotel“ u Tokiju koji ima manju kolekciju. Ipak, ukoliko ste ljubitelj raznolikih žanrova, onda je portugalski hotel definitivno najbolja opcija za vas. Inače, cena prenoćišta je pristupačna i iznosi 90 dolara za noć.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here