Home Svaštara GREŠKE U VASPITANJU: EVO ZAŠTO JE VEĆINA RODITELJA U OZBILJNOM PROBLEMU

GREŠKE U VASPITANJU: EVO ZAŠTO JE VEĆINA RODITELJA U OZBILJNOM PROBLEMU

325
0

Nisam osoba koja preteruje i drami, kaže Ema Džener, britanska dadilja i autorka knjige “Budi smiren roditelj”. “Zato, kad ja kažem da je moderno roditeljstvo u ozbiljnom problemu, čak krizi, pažljivo slušajte.”

Ema je radila s djecom i roditeljima na dva kontinenta tokom dve decenije i ozbiljno je zabrinuta zbog načina na koji se danas odgajaju deca. Evo pet problema koje ona smatra najozbiljnijim:

 

BOJIMO SE VLASTITE DECE

Deca imaju previše kontrole nad roditeljma, a to pokazuje jednostavni test sa šoljcom, kaže Ema. “Ukoliko majka ulije detetu mleko u plavu šoljicu, a ono kaže da hoće da pije iz šoljice druge boje, pažljivo posmatram kako roditelj reaguje: U većini slučajeva probledi i požuri da prelije mleko u drugu šoljicu pre nego što dete pobesni. Velika greška! Čega se bojite, mame? Ko je ovdje glavni? Neka dete bjesni, a vi se sklonite da ne biste morale to da slušate. Samo, zaboga, nemojte se izlomiti da mu ugodite i tako ga naučite pogrešnoj lekciji.”

 

NE OČEKUJEMO PUNO

Kad se deca loše ponašaju, bilo na javnom mjestu ili u četiri zida, roditelji slegnu ramenima u stilu “Pa, takva su deca”. “Verujte mi, ne moraju biti takva” kaže Ema, dodajući da su deca daleko sposobnija nego što roditelji smatraju, bilo da se radi o manirima, poštovanju starijih, kućnim poslovima, darežljivosti ili samokontroli. “Mislite da dete nije u stanju da sedi tokom večere u restoranu? Gluposti.

Mislite da ne može da raščisti sto ako mu ne kažete? Još jedna glupost! Jedini razlog što se ne ponašaju kako treba je što ih tome niste naučili i što to od njih ne očekujete! Jednostavno je. Podignite svoje standarde i dete će im se prilagoditi.“

 

NE PRIHVATAMO MIŠLJENJA I SAVETE DRUGIH

Nekada su vozači autobusa, nastavnici, prodavači i ostali roditelji imali “pravo” da upozore dete koje se loše ponaša. Oni su bili oči i uši roditelja koji nisu prisutni, i svi su radili s istim ciljem: podizanje pristojnih dečaka i devojčica. Oni su bili podrška roditeljima. Danas, kada se neko ko nije roditelj usudi da opomene dete, mama i tata polude. Žele da vide svoje dete savršenim, tako da često ne prihvataju mišljenje roditelja i drugih koji misle da ono to nije.

Napašće nastavnika umesto da kazne dete koje je bilo bezobrazno na času. A nimalo ne pomaže to, što danas roditelji sude jedni drugima, umesto da se podržavaju. “Kada vide da nečije dete besni, svi osuđuju mamu, a trebalo bi da kažu” Hej, u pravu je, postavlja detetu granice, a to ne ide lako!”, objašnjava Ema.

 

OSLANJAMO SE NA PREČICE

“Divno je što roditelji imaju razne elektronske naprave da im pomognu tokom putovanja i kod lekara. Danas su roditelji zauzetiji nego ikad ranije, i uvek sam za to da im se olakša kad je potrebno.”, kaže ova iskusna dadilja. Ali ova pomagala su iskušenje za roditelje, koji ih počinju koristiti sve češće, pa se deca ne nauče da zabavljaju sama.

Bebe treba naučiti da se same umire, umesto da ih stalno umiruje vibrirajuća stolica. Mala deca trebaju da nauče da ustaju sama kad padnu, a ne da ih uvek podižu mame i tate. Prečice mogu biti od pomoći, ali stvari nekad treba raditi i na sporiji način”, savetuje Ema.

DEČIJE POTREBE NA PRVOM MESTU

Dobro je što su deca roditeljima prioritet. Ali danas, to je otišlo predaleko, upozorava Ema, jer roditelji zanemaruju svoje potrebe i svoje mentalno zdravlje zbog svoje dece. “Stalno viđam mame koje iznova i iznova ustaju iz kreveta da udovolje detetu. Ili tate koje sve ostavljaju da bi otrčali po piće za svoju žednu kćer”.

Nema ničeg pogrešnog u tome da ne odnesete čašu vode svom detetu usred noći. Sasvim je normalno da onaj tata kaže: “Naravno da možeš piti vodu, ali tek kad naiđemo na sledeću slavinu.” Reći “ne” s vremena na vreme nije nimalo loše, kao ni tražiti od deteta da se samo zabavlja dok vi odete u toalet ili pripremite ručak.

“Bojim se da će, ako ne počnemo ispravljati pogreške, naša deca porasti u samožive, nestrpljive i bezobrazne odrasle osobe. To neće biti njihovom krivicom, nego našom. Nikada ih nismo učili drugačije niti smo više od toga očekivali od njih.

Želeli smo da im uvek sve bude “niz dlaku”, a kad, neminovno, prestane biti tako, neće biti pripremljena”, upozorava Ema i poziva: “Očekujte više. Pružajte manje. Hajde da zajedno dovedemo tu decu u red i pripremimo ih na vreme da budu samostalni i uspešni u stvarnom svetu, a ne ušuškani u onom koji smo za njih stvorili.”

(Izvor: Huffington Post)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here