Home Predstavljamo GOOGLE PODSEĆA NA VAŽNOST PRANJA RUKU I OCA TIH PRAVILA

GOOGLE PODSEĆA NA VAŽNOST PRANJA RUKU I OCA TIH PRAVILA

66
0

Internet pretraživač Google dodatno se priključio borbi protiv korone ističući značaj pravilnog pranja ruku što je jedan od najosnovnijih koraka u zaštiti od te globalne opasnosti, a uz to podseća i na dokotora Ignaza Semelvajsa, naučnika koga zovu ocem borbe protiv infekcija.

Google Doodle-om na više nego kratak i jasan način podseća na standarde u pranju ruku, koji je još pre 173 godina apostrofirao taj mađarski naučnik.

Semelvajs je postao poznat širom sveta kao prvi čovеk koji je otkrio značaj pranja ruku u medicinske svrhe i tako spasio milione života.

  1. godine Semelvajs je dokazao važnost pranja ruku – doveo je u vezu smrtnost porodilja i prenošenja bakcila i virusa.

Kad je postavljen za prvog čoveka porodlišta bečke bolnice i počeo je da zahteva da svi lekari dezinfikuju ruke određenim rastvorom.

Pre njegovog imenovanja, porodilje su širom Evrope umirale u velikom broju od infekcije koja se tada nazivala dečIjom groznicom.

Nakon pokretanja istrage, Semmelveis je zaključio da su uzročnici lekari koji su prenosili zarazne bolesti na rukama sa iz operacijskih sala ili sa autopsija na porodilje, Zbog toga su ga prozvali “spasiocem majki”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here