Home Info FINANSIJSKO OPISMENJAVANJE KREĆE OD VRTIĆA

FINANSIJSKO OPISMENJAVANJE KREĆE OD VRTIĆA

77
0
Piggybank and calculator. Isolated on white background

Pilot projekat finansijskog opismenjavanja FinPis kreće od maja u 34 osnovne škole i osam predškolskih ustanova u Srbiji.

O tome će učiti 12.000 đaka i 3.000 predškolaca, a obuke za uvođenje finansijske pismenosti, koja će biti deo nekoliko školskih predmeta, proći će 1.260 vaspitača, učitelja i nastavnika, prenosi „Danas“.

Đaci nižih razreta osnovne škole će o temama iz ove oblasti učiti kroz matematiku, svet oko nas, odnosno prirodu i društvo, ali i na časovima odeljenskog starešine, a u višim razredima, sem matematike i ČOS-a, i na časovima informatike i tehnike i tehnologije.

Na sajtu Ministarstva prosvete uskoro će biti objavljeni zadaci iz finansijske pismenosti, koji su rađeni po ugledu na PISA test, kao i pitanja iz ove oblasti koja su na tom testiranju bila 2012. i 2015. godine. Učenici iz Srbije će na predstojećem PISA testiranju prvi put rešavati i takve zadatke.

U Ministarstvu prosvete kažu da bi učenje o ovoj temi trebalo da pomogne učenicima da steknu funkcionalna znanja koja će moći da primenjuju u svakodnevnom životu, da se ne bi ponovila situacija sa male mature da veliki broj đaka na testu iz srpskog jezika nije uspeo da reši zadatak u kojem se tražilo da popune uplatnicu.

Prema rezultatima istraživanja među nastavnicima, njih 88 odsto smatra da je finansijsko opismenjavanje važno, a 25 odsto misli i da bi to trebalo da bude poseban predmet.

Autor: Danas

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here