Home Predstavljamo „ЕКОЛОШКИ ЛИСТ“  – ЛИСТ ПРЕДШКОЛСКИХ  УСТАНОВА И ШКОЛА СА ТЕРИТОРИЈЕ ГРАДА ЧАЧКА

„ЕКОЛОШКИ ЛИСТ“  – ЛИСТ ПРЕДШКОЛСКИХ  УСТАНОВА И ШКОЛА СА ТЕРИТОРИЈЕ ГРАДА ЧАЧКА

167
0

“Реци ми и ја ћу заборавити,

Покажи ми и можда ћу запамтити,

Укључи ме и ја ћу разумети,

Одмакни се и ја ћу деловати!”

кинеска пословица

 

 

Наши мали и велики другари из Чачка се активно баве заштитом животне средине. Између осталог покренули су и часопис који се зове ЕКОЛОШКИ ЛИСТ.

Еколошки лист настао је као израз потребе да представи све оно што се из области екологије урадило и ради у предшколским и школским установама на територији Града Чачка.

Примерима добре праксе подстакнути су сви чланови друштва, од најмлађих до најстаријих, да размишљају, говоре, делују, стварају и на друге утичу ЕКОЛОШКИ!

Удружене су све снаге из свих вртића и школа Града Чачка и одговорено је на питања како се све може ЕКОЛОШКИ деловати. Тако је настао лист који је прави колаж еколошких мисли, порука, идеја, активности, занимљивости и малих уметничких дела које подстичу да живимо и делујемо у складу са природом.

Живот и рад у складу са природом имају велику улогу у формирању здраве и позитивне личности детета и човека и велики утицај на постизање добрих резултата у свим сферама живота и зато  је дат допринос промовисању оваквог начина живота и рада. Свесни да је развијање еколошке свести и усвајање еколошких принципа живота процес који почиње од најранијег узраста, овај лист је посвећен младим снагама нашег друштва и њиховом еколошком размишању и деловању. Међутим, живот у хармонији са природом је концепт који се  негује кроз читав живот и зато еколошка едукација и деловање треба да буде доживотно.

Текстове у листу пишу ученици, васпитачи и  наставници,  тако да лист представља богату ризницу идеја и активности које развијају позитиван став према еколошкој свести читалаца.

Први број Еколошког листа изашао је у децембру 2015.године, а други број у  септембру 2016. године, што сведочи о томе да се у васпитно- образовним установама на територији Града Чачка озбиљно и предано еколошки мисли и делује.

У другом броју подршку су дали и нови сарадници: Друштво  љубитеља птица и природе „Сове на опрезу“, ЈУ „Туристичка организација Чачка“, ЈКП „Комуналац“ Чачак и Географско- еколошко друштво Чачак. Они су своје активности у циљу очувања природе допунили у ризницу еколошких идеја и  дела, чију су базу поставили сарадници који већ другу годину учествују у креирању „Еколошког листа“.

У августу 2017. године изашао је и трећи број Еколошког листа, у којем су се придружиле нове установе и удружења: Факултет техничких наука у Чачку, ЈКП “Градско зеленило “Чачак, удружење “Еко-парк Јелица” и “Аутопревоз”Чачак.

Поред еколошких порука које лист настоји да пошаље, веома важан квалитет овог листа je заједништво пре свега људи, а затим и установа чије је размишљање и чињење усмерено ка једном великом циљу-очувању и спасавању јединог места на којем за људе има живота, а то је планета Земља. Екологија је важна и велика сфера деловања.

Екологија је својеврсна мисија и зато захваљујемо свима који учествују у тако великом делу.

Издавачи часписа су основна школа «Танаско Рајић» и Град Чачак.

Лист се не продаје, већ сарадници добијају примерка за своје установе а шаље се и билиотекама.

Уколико желите да сарађујете са „ЕКОЛОШКИМ ЛИСТОМ“ или су вам потребне нек информације конакт мејл са уредницима је  ekoloskilist@gmail.com

Уреднице листа:

Катарина Чутовић, професорица географије

Биљана Михаиловић, професорица биологије

Ана Петковић, професорица Српског језика

Основна школа „Танаско Рајић“ – Чачак

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here