Home Predstavljamo DVORSKI TINDE, UČENICA OSNOVNE ŠKOLE „BRATSTVO JEDINSTVO“ IZ BELOG BLATA POBEDNIK KONKURSA...

DVORSKI TINDE, UČENICA OSNOVNE ŠKOLE „BRATSTVO JEDINSTVO“ IZ BELOG BLATA POBEDNIK KONKURSA „STOJEĆI PRED IKONOM SVETOG SAVE“

88
0

Proslavljajući Savindan, učenici i kolektiv beloblatske škole, bili su u prilici da istaknu fenomen prisutnosti dela Svetog Save i kod onih koji ne pripadaju srpskom  korpusu. Naime, učenica beloblatske škole, Dvorski Tinde, devojčica iz mađarske porodice, osvojila je prvu nagradu na pozivnom likovnom konkursu pod nazivom  “Stojeći  pred  ikonom Svetog Save”,  koji svake godine raspisuje Humanitarna organizacija “Svetosavlje”.

Upravo ta činjenica da  učenica, čiji je maternji jezik mađarski, osvaja ovako prestižnu nagradu u konkurenciji učenika sa teritorije opštine Zrenjanin i Žitište, govori u prilog već ranije iznetoj tezi da su dela Rastka Nemanjića postala opšte prihvatljiva i univerzalna. Na ovaj način je jedna mala škola, kao što je beloblatska, pokazala da i njeni učenici, iako neutemeljeni baš u potpunosti u duhu svetosavlja, mogu aktivno i ravnopravno učestvovati u jednoj tako značajnoj temi poput svetosavlja i svih implikacija tog učenja na ljude različite kulture i religije. I da mogu biti čak i najbolji.

Duh svetosavlja, a posebno kult Svetog Save, prisutan je već vekovima u sprskom narodu. I ne jenjava bez obzira na značajne promene koje su dovele do ubrzanog razvoja ljudske civilizacije i emancipacije čoveka kao saznajnog bića. Ipak, Sveti Sava se održao  tokom vekova  kao crkveno-dogmatska ličnost  i ,posebno,  kao moralni uzor. Ali ne samo kod  pripadnika srpskog naroda. Njegovo univerzalno delo, tačnije dela, postaju uzor  mnogima, tako da on biva  prepoznat i kod naroda koji su vekovima bili susedi Srbima. Upravo to i jeste veličina Rastka Nemanjića , princa i  potonjeg  monaha, prvog arhiepiskopa srpske autokefalne crkve. Njegova mudrost otvarala je svaka vrata, a njegova ljubav prema deci posebno je bila cenjena. A dela i podvižništva  njegova kao da su  putovala  kroz vreme  ne gubeći na značaju i intezitetu.

Zahvaljujemo se zrenjaninskoj Humanitarnoj organizaciji “Svetosavlje” na izuzetnom  anagžovanju i promociji vrednosti u skladu sa učenjem Svetog Save, posebno na pomoći  talentovanoj deci .

U ime učenika i kolektiva beloblatske škole,

M.M.

U Belom Blatu, janura 2017.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here