Home Info DUŠKO DUGOUŠKO JE 30. APRILA 2019.  NAPUNIO 81 GODINU

DUŠKO DUGOUŠKO JE 30. APRILA 2019.  NAPUNIO 81 GODINU

1609
0
Davne 1938. godine, 30. aprila, emitovan je crtani film u kome nestašni zec postavlja sopstvena pravila u šumi.
Duško Dugouško je najveći crtani lik svih vremena i poseduje zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.
Od samog početka svoje karijere, lik Duška Dugouška nizao je uspehe. Njegov zvaničan prvenac “Divlji zec” nominovan je za najbolji animirani film godine. Tu prestižnu nagradu, Oskara, osvaja 1959. godine filmom “Knighty Knight Bugs” odnosno “Vitez Duško Dugouško” .
Iako mu u biografiji piše da je rođen 1940. na ekranima je od 1938. godine. Osmislili su ga Tek Ejveri i Bob Givens, a prvi od mnogih koji su mu pozajmili glas bio je Mel Blank, čovek sa hiljadu glasova.
U Srbiji prepoznatljiv glas Duška Dugouška tumačio je Nikola Simić, a pre njega, kraće vreme, Mića Tatić.
Glumac Nikola Simić je pozajmljivao glas mnogim animiranim junacima kao što je Gargamel, Mikelanđelo, Šilja, ali ga publika najčešće povezuje sa likom Dugouška.
Govorio je da se crtani likovi vezuju za dušu, ali i da je Duško poseban. Nekad bi uhvatio sebe kako kaže “Ej šefe koji ti je vrag“. Smatrao je da je to bio odličan crtani jer je Duško bio karakter.
U najvećem broju slučajeva Duško Dugouško je običan zec koji gricka svoju šargarepu i u početnim scenama filma ne uznemirava nikoga. Ne napada ako nije napadnut. Osvetoljubiv je i lukavstvom nadigrava sve.
Američka televizija „Guide“ proglasila je Duška Dugouška najvećim crtanim likom svih vremena u konkurenciji od 50 likova. Prva je animirana ličnost koja se pojavila na poštanskoj markiciu Americi, a tu čast do tada imale su samo istorijske ličnosti.
Dugouško Duško “osuđen je” da postane legenda. Slavu je stekao zasmejavajući decu Amerike, a potom celog sveta, za vreme Drugog svetskog rata i do sada je na počasnom mestu miljenika gledalaca. Publiku bi do sledećeg viđenja pozdravio sa “Well, that’s all folks!” odnosno “To bi bilo sve narode!“
Bob Givens animator i jedan od idejnih tvoraca lika Duška Dugouška preminuo je 14. decembra 2017. godine. Pored kompanije Vorner Bros animirao je i za Volt Dizni i Hana-Barberu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here