Home Svaštara DRŽITE SE OVIH PET STVARI I DETE ĆE VAM U ŠKOLI BITI...

DRŽITE SE OVIH PET STVARI I DETE ĆE VAM U ŠKOLI BITI USPEŠNO

221
0

Dr. Kevin Leman je međunarodno priznati psiholog, član Udruženja američkih psihologa te autor preko 30 Tajmsovih bestselera i nagrađenih knjiga. Za sve roditelje školaraca koji žele da im dete bude spretno i okretno u školi, uspešno svlada sve školske obveze i zadatke s kojima je svakodnevno bombardovan, pripremio je pet ključnih saveta.

Prema njegovom mišljenju, pogrešno je decu non stop ispitivati imaju li domaći zadatak i kako je bilo u školi. Isto tako, ovaj svetski poznati psiholog ističe da roditelji ne bi trebali svako jutro da deci “glumi” budilnik. Kad krenu u školu, deca bi trebala početi sama da stiču naviku ustajanja. Evo što je još savetovao roditeljima školaraca.

NIKADA NE PITAJTE DETE IMA LI DOMAĆI ZADATAK

Stvorite takvu atmosferu u porodici da dete zna da očekujete dobar uspeh u školi, ali i da je samo odgovorno za svoje obaveze kao što je npr. domaći zadatak. Ukoliko dete ne ispunjava svoje školske obaveze i to se odražava na uspeh, možete mu uskratiti neke privilegije kao što su druženja s prijateljima, rođendani, igrice na kompjuteru ili odlazak u bioskop.

PRESTANITE DA BUDITE DECU I SVAKODNEVNO IH POŽURUJETE KAKO NE BI ZAKASNILA U ŠKOLU

Prestanite da glumite budilnik u ljudskom obliku. Deca trebaju da dobiju svoj budilnik i tu prestaje svako vaše angažovanje oko ustajanja. U početku će verovatno kasniti, ali vi ni slučajno ne trebate da ih budite i štitite od posledica. Napišite učiteljici poruku i u njoj objasnite da dete nema nikakvo opravdanje za svoje kašnjenje i tražite da postupi onako kako se postupa s decom koja kasne na časove. Naravno, ukoliko školski uspeh deteta trpi zbog njegovih kašnjenja, opet stupa na scenu uskraćivanje privilegija.

NE PRETERUJTE S POHVALAMA

Kad dete dobije, npr. peticu iz matematike, nemojte ga dizati u zvezde, već mu recite: “Ooo, to je baš dobro za tebe!” Time mu dajete do znanja da ne uči da bi vas učinilo srećnim, već da bi imalo uspešan život.

NIKAD NE PITAJTE DETE “KAKO JE BILO U ŠKOLI?”

Dobro znate da ništa nećete saznati zapitkivanjem, a ipak uporno ponavljate ovu rečenicu svakog dana. Umesto toga, ćutite i čekajte da dete samo počne da priča. Kada se to dogodi, nemojte ni tada postavljati dodatna pitanja, već koristite čarobnu rečenicu “Pričaj mi više o tome”. Za početak, u pitanju je zapoved, a ne pitanje, i to zapoved koja ne zvuči nimalo autoritarno, pa će je dete bez otpora prihvatiti, a vi ćete konačno početi da dobijate prave informacije.

NE DOZVOLITE DA DETE BUDE PRETRPANO VANŠKOLSKIM AKTIVNOSTIMA

Deca treba više vremena da provode u porodici jer tamo “grade” karakter i usvajaju vrednosti. Svakodnevno jurcanje s treninga na čas glume pa na kurs stranog jezika upropastiće vaš porodični život, a vas pretvoriti u zombija. Striktno se držite pravila – samo jedna vannastavna aktivnost po detetu. A kada već počne da trenira fudbal ili uči engleski, ne dozvolite mu da brzo odustane, već ga naterajte da istraje neko vreme, jer ništa nije lako kad prvi put probate. Upozorite ga da se ove aktivnosti mora držati sledećih šest meseci pre nego što poželi da upiše neku drugu aktivnost.

(Saveti preuzeti s portala atma.hr.)

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here