Home Zanimljivosti DRVO KOJE RAĐA 40 VRSTA VOĆA!

DRVO KOJE RAĐA 40 VRSTA VOĆA!

303
0

I stare vesti su nove, ako neko za njih nje čuo! Priča je iz 2014. godine…

Sem van Aken sa Univerziteta „Sirakjus“ uzgojio je drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća! Na granama tog drveta se tokom letnjih meseci mogu videti mnoge sorte šljiva, kajsija, bresaka, nektarina, višanja i badema.

Van Aken, inače nagrađivani umetnik, saznao je 2008. godine da će zbog manjka novca poljoprivredna eksperimentalna stanica blizu Njujorka biti zatvorena, a drveće u njenom voćnjaku posečeno.

Van Akena, koji je odrastao na poljoprivrednom imanju, to je veoma rastužilo, posebno zato što su mnoga stabla u voćnjaku bila stara po 150 i 200 godina.

Osim toga, mnoge vrste u tom voćnjaku su bile izuzetno retke autohtone i stare sorte koje se više ne gaje.

Kako bi ih sačuvao Van Aken je kupio voćnjak, a onda godinu dana pokušavao da u delo sprovede ideju koja mu je sinula: želeo je da nakalemi svaku vrstu voća na jedno drvo.

Nakon pet mukotrpnih godina, Van Aken je uspeo da uzgoji drvo koje rađa 40 vrsta raznog voća. Kaže da je izuzetno ponosan na svoje dostignuće.

Akenovo drvo izgleda kao i svako drugo veći deo godine. Ali kada dođe proleće počinje prava eksplozija boja roze, ljubičastih, crvenih i belih pupoljaka.

A posle nekoliko meseci na granama počinju da rastu različite sorte bresaka, badema, višanja, kajsija, šljiva i nektarina.

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/1655968/drvo-koje-radja-40-vrsta-voca.html

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here