Home Poznati DRUŽBA PERE KVRŽICE – 50 GODINA OD PREMIJERE FILMA

DRUŽBA PERE KVRŽICE – 50 GODINA OD PREMIJERE FILMA

571
0

Godine 1970. premijerno je prikazan film „Družba Pere Kvržice“, snimljen po istoimenoj knjizi za decu Mata Lovraka. Režiju filma potpisuje Vladimir Tadej, koji je zajedno sa Lovrakom priredio i scenario na osnovu književnog predloška.

Popularni film i roman uznemirili su sva dečja srca širom Jugoslavije i postali njihova inspiracija za zajedništvo, slobodu, dečje inicijative i više ciljeve. Da li su te ideje bliske današnjoj deci ili oni imaju neke druge ideale? Univerzalne vrednosti koje je Lovrak utkao u svoj avanturistički roman za decu trebalo bi da budu bliske svim mališanima slobodnog duha i otvorenog srca bez obzira na vreme u kome odrastaju, svima koji zajednički interes stavljaju iznad lične egocentričnosti. Dakle, deca svih vremena su ista, samo im treba ponuditi dobre ideje koje imaju moć da zapale njihova srca. Roman “Družba Pere Kvržice” je upravo jedna takva knjiga.

U srpskoj jezičkoj adaptaciji ovaj popularni roman je poznat pod naslovom “Družina Pere Kvržice”, a njegov ekskluzivni izdavač za teritoriju srpskog jezika je Pčelica izdavaštvo.

https://knjizarica.rs/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here