Home Svaštara DOZVOLITE DECI DA BUDU DECA: Terapeutsko dejstvo skakanja po baricama

DOZVOLITE DECI DA BUDU DECA: Terapeutsko dejstvo skakanja po baricama

207
0

Skakanje po baricama razvija kod dece maštu i samostalnost, tako upoznaju svet oko sebe i postaju samouverenija. Nema deteta koje, kada vidi baru, neće poželeti da po njoj gaca. Ta radnja, međutim, svakog roditelja pomalo frustrira.

Psihološkinja Marija Krstić Zdravković kaže za RTS da je za decu veoma bitno da po svim vremenskim uslovima provode vreme napolju. Mališani očigledno instinktivno znaju šta im je neophodno za razvoj, pa tako nema deteta koje kada vidi baru neće poželeti da zagazi i skače po njoj.

Psihološkinja kaže da skakanje u barama razvija kod dece maštu, samostalnost, tako upoznaju svet oko sebe i postaju samouverenija.

„Deca samo žele da se igraju i da im bude zanimljivo. To je u njihovoj prirodi, a bare su im zanimljive jer kad skaču, prskaju, istražuju ih (oni ne mogu da ocene da li su duboke). Sve što rade sami i što postignu i nauče sami dovodi do toga da postanu samouvereniji, tj. da veruju u sebe i svoje sposobnosti, pa samim tim će i dalje hteti da istražuju i postaju radoznaliji. Jedna sposobnost povlači drugu“, objašnjava sagovornica RTS-a.

Nema opravdanja da i po kiši dete sa kabanicom i gumenim čizmama ne provede vreme napolju. Pored navika koje roditelji primenjuju kod kuće, slična situacija je i u vrtićima. Tako da u većini vrtića, kada je kiša, decu ne izvode napolje.

U mnogim evropskim zemljama, poput Nemačke, bez obzira na vremenske uslove deca više vremena provode u prirodi.

To dobro utiče na imunitet kod dece, razvoj socijalnih veština i za psihički razvoj.

TERAPEUTSKO DEJSTVO SKAKANJA PO BARICAMA

Krstić Zdravković naglašava da se dete koje skače po barama oslobađa i nagomilanog stresa. Zatim, prema njenom mišljenju, ta aktivnost ima terapeutsko dejstvo.

„Deca ne znaju da pokažu kada su ljuta, odnosno još ne umeju da upravljaju emocijama tako da je skakanje jedan vid oslobađanja od stresa“, objašnjava psihološkinja.

Pandemijski uslovi života imaju posledice i po decu, povećana je anksioznost i depresija, a vreme provedeno napolju i sve aktivnosti koje dete ima u prirodi ili parku oslobađaju od napetosti.

Opširnije na sajtu RTS-a.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here