Home Svaštara DOBAR VASPITAČ I UČITELJ NIKAD SE NE ZABORAVLJAJU

DOBAR VASPITAČ I UČITELJ NIKAD SE NE ZABORAVLJAJU

211
0

Dobar vaspitač-učitelj nikad ne zaboravlja da je i sam bio dete. Sve se menja. Menjaju se programi, udžbenici, izdavači, pedagozi. Ostaje nešto što se ne da promeniti: vaspitač-učitelj, nezamenjiv za sva vremena. Ja smatram da onaj koji ume da obrazuje dečji um i dečju dušu, vredi više od živopisca, od vajara, od svakog drugog umetnika. Nema nedarovite dece i učenika i nedarovitih početaka. Ima samo pogrešnih vaspitača-učitelja i promašenih vrtića i škola, što bi rekao Mika Antić.

Vaspitac-učitelj je kao most preko kojeg mnogo, mnogo čega mora da pređe. Vaspitač, koliko i učitelj, je sveća koja osvetljava druge trošeći sebe. On ne gradi karijeru. U vrtić-školu dolazi kao “znalac” i iz nje izlazi u istom zvanju. On je glumac ali njegovi slušaoci i glumci mu ne aplaudiraju. On je vajar ali njegove skulpture niko ne vidi. Pa gde da nađe snage za svakodnevno nadahnuće?

Samo u sebi samom, samo u saznanju o veličini svoga posla. I samo u podršci celog društva, u poštovanju društva i poštovanju roditelja dece prema njemu – vaspitaču i učitelju.

Jer ne zaboravimo, kako kaže Viktor Igo, da su dva prva poslanika države upravo vaspitač i učitelj!!!!
Malo li je! Cenimo to!!!

*Znalac=učitelj= podučavalac

Preuzeto: Milena Veljic Ex Makevic

Tekst priredila: MALA ŠKOLA

https://mala-skola.com/dobar-vaspitac-i-ucitelj-nikad-se-ne-zaboravljaju/

Photo by MI PHAM on Unsplash

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here