Home Poznati DIZNIJEV JUNAK ŠILjA – SVE ŠTO STE ZNALI O NJEMU ILI NISTE…

DIZNIJEV JUNAK ŠILjA – SVE ŠTO STE ZNALI O NJEMU ILI NISTE…

2957
0

Šilja je animirani lik iz Volt Diznijeve Miki Maus produkcije i on je jedan od najboljih prijatelja Mikija Mausa.

Šilja je kao lik kreiran od strane Artura Harolda Babitskog, poznatog američkog animatora. Šilja kao stari ali nezaboravljeni lik ne zamire jer još uvek ima mesto u animiranoj seriji Mikijev klub. U toj seriji on je jedan od glavnih Dizninijevih junaka zajedno sa: Mikijem Mausom, Paja Patkom, Mini Maus i Patom. Nespretni, neintaligentni, detinjasti i neiskvareni tupan su samo nekoliko osobina koje opisuju Šilju. Osim toga on je veoma simpatičan i veoma šarmantan. Miki i Paja ga ponekad smatraju dosadnim, ali neprestano brinu za njega i smatraju ga za bliskog prijatelja.

Mnogo puta, u klasičnim crtaćima, on zanemi zbog žene, a intersantno je da je jedini od svojih prijatelja koji nema svoju izabranicu. Međutim, Šilja je romantično uparen sa Belkom s vremena na vreme. Ponekad on pokaže visok nivo intaligencije, kao što pokaže i svoju izvanrednu sportsku veštinu. On je takođe dovoljno sposoban da sam odgaja dete i obezbedi najbolju brigu i shvati da njegov sin odrasta u odgovornog mladića. Šilja ponekad zapazi stvari koje ostali ne zapažaju. On je veom brižan i simpatičan i uvek je spreman da pomogne iako često načini više štete nego koristi. Šilja je često prikazan kako se stidi svoje tupavosti, ali to ga ne zaustavlja da pokušava nove stvari.

Osnovne Šiljine osobine

Iako je po prirodi bezbrižan, Šilja je često viđen kako preterano brine, najčešće kada je u pitanju njegov sin Maks. Kao i mnogi roditelji, Šilja je strog kada je to neophodno i trudi se da bude siguran da nešto ne ugrozi sponu između njega i njegovog sina. Iako je Maksu često neprijatno zbog stvari koje pravi njegov otac, on je rekao da je njegov otac „visoko animiran“. Njegova ozbiljnost se može primetiti i u slučajevima kada se on oseti uvređenim iako je najčešće to samo nesporazum. Iako se on ponosi time što je šeprtlja, nikad se ne može čuti da ga prijatelji nazivaju pogrdnim imenima kao što je idiot ili imbecil (jedini izuzetak je Paja koji često grdi Šilju).

U Šiljinom filmu, mapa koja pripada „Bendžaminu Šiljiću“ opisuje put, na koji je Šilja išao sa svojim ocem, i podrazumeva se da je Bendžamin Šiljić, ustvari Šiljin predak. Međutim, u TV šou „Volt Dizni predstavlja: Istorija Šiljinog avanturizma“, rečeno je da se Šiljin otac zvao Amos Šilja. U stripu iz 1958. godine Šiljino poslednje stajanje, Šilja je rekao: „Pogledaj ovo! Moj tata je bio mašinovođa!“, dok je pokazivao porodični album svom sestriću Šiljčetu. U Šiljinoj ekipi, Šilja tvrdi da je rođen u Kaliforniji i da je prvi Šiljić rođen u Americi.

Šiljina žena se pojavljivala – ali nikada joj se nije videla faca – u nekim ranijim crtaćima, opisujući Šilju kao „porodičnog čoveka“, ali u njegovim modernim pojavljivanjima Šilja je prikazan kao udovac i kao samohrani otac, koji podiže svog sina, Maksa. Šiljin porodični život je velika kontrast u odnosu na ostale glavne Diznijeve likove, kao što su Miki Maus i Paja Patak, koji su prikazivani kao ujaci, a ne kao roditeljske figure (U stripovima, Šilja ima sestrića Šiljčeta, ali ovaj lik se pojavljivao samo u stripovima, a ne u crtanim filmovima). U evropskim stripovima, Šilja ima rođaka avanturističkog duga, Arizona Tiku, koji je parodija na arheologa Indijanu Džonsa. Šiljin brat Šiljko nestao je u džungli i sreo se sa svojim bratom u italijanskom stripu „Miki i Tarzan Šilja“.

Šilja se prvi put pojavio u crtanom filmu Mikijeva revija, prikazanom 25. maja 1932. godine. Režiranom od strane Vilfreda Džeksona, crtać prikazuje Mikija, Mini i Belku, kako izvode različite pesme i igraju. Miki i njegova banda su do pre ovog crtaća često prikazivni kako pevaju i igraju. Počinje kao tipičan Mikijev crtać tog doba, ali ono što odvaja ovaj crtać od ostalih je pojavljivanje novog lika, čije je ponašanje prikazano kao nezaboravni geg.

Šiljin film

Šilja i njegov sin Maks su bili ko-protagonisti u filmu „Šiljin film“, koji je baziran na seriji, Film se bazira na odnosima otac-sin između Šilje (koji je tupav, budalast i ne baš intaligentan) i Maksa (koji je tinejdžer, koji ne želi da postane kao otac). Dok Šilja ne želi da prihvati da Maks odrasta, Maks se stidi budalaština njegovog oca, što dovodi do tenzija između njih dvojice. Nakon što je Maks upao u nevolju, poslednjeg dana škole, pred letnji raspust, Šilja je uplašen da njegov sin ne postane delikvent. Odlučan da to spreči, Šilja odvodi Maksa na dugo letnje putovanje u Ajdaho, iako se Maks tome jako protivio…

U stripovima Šilja ima tajni identitet, znan kao Super Šilja, koji se prvi put pojavio u stripovima Pola Marija. Kasnije, Super Šilja se pojavio i na crtanom filmu i to u serijama Mikijev klub i Mikijeva igraonica. Šilja dobija moći Super Šilje, kada pojede Super kikiriki.

Super Šilja se prvi put pojavio u stripu Crna Mrlja 2, koji je napisao Del Konel i nacrtao Pol Mari. U tom stripu Šilja je samo zamišljao da je super heroj. Svoje prvo pojavljivanje, kao pravi superheroj imao je u strip magazinu Paja Patak 102, u priči „Sve je dobro, što se grozno svrši“, na kojoj su takođe radili Konel i Mari. U trećem stripu Sušer Šilje, koji se zvao „Lopov iz Zanzipara“, prikazano je da njegova moć potiče od radioktivnog kikirikija (radioaktivnost sa meteora). U kasnijim pričama, Crna Mrlja nije bio jedini Super Šiljin neprijatelj, već su to postali i Daba, Braća Buldozi, Zloćko Orlić i Madam Mim.

Jedina osoba koja zna pravi identitet Super Šilje, je njegov sestrić Šiljče, koji je takođe imao svoj tajni identitet Super Šiljče. Vrlo je interesantan podatak, da niko ne prepoznaje da je Super Šilja ustvari Šilja, s obzirom da Super Šilja ne nosi masku i njegov kostim čine crveno sindikalno odelo i plavi plašt (i ovo odelo se pojavljuje samo od sebe čim Šilja pojede super kikiriki). Interesanto je da u stripovima Super Šiljine moći odjednom prestanu da deluju i to, obično dok leti, tako da često završi padajući. Šilja uvek drži nekoliko super kikirikija u svojoj kapi, ali u trenucima kada ostane bez njih, mora da rešava problem bez pomoći svojih super moći, kao u stripu Super Šilja sreće Super Zlog Vuka.

U jednoj epizodi Raja, Gaja i Vlaja su naišli na biljku koja rađa super kikiriki, i „pozajmili“ su moći Super Šilje. Nakon što su učinili nekoliko super dela, pačići su izgubili svoje moći i Mladi izviđači su ih trebali spasiti.

Super Šilja je dobio svoju strip seriju koja se izdavala od 1965. do 1984. i imala je 74 broja.

Prema jednom stripu iz šezdesetih, Šiljin pradeda je živ i veoma je star.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here