Home Svaštara DETE SE PONAŠA NEMOGUĆE: ŠTA SE MOŽE KRITI IZA TOGA?

DETE SE PONAŠA NEMOGUĆE: ŠTA SE MOŽE KRITI IZA TOGA?

629
0

Kada dete postane agresivno, nepristojno ili namerno bezobrazno, razlog se često krije u imitiranju druge osobe jer deca misle da je takvo ponašanje zabavno, ‘kul’ ili ispravno

Mala deca mogu biti i te kako ‘zeznuta’ sa svojim ispadima besa i zahtevima, ali je li njihovo ponašanje samo bezobrazluk ili se nešto više krije iza njega? Pogledajte više mogućih razloga zbog kojih se VAŠE DETE PONAŠA NEMOGUĆE:

  1. DETETU NIJE DOBRO, A NIJE SVESNO TOGA

Čak i kad su deca dovoljno stara da vam mogu reći da se ne osećaju dobro, ponekad ne shvataju da se osećaju tužno zato što su zapravo bolesna. Ako vam dete ne kaže da ga boli uvo ili grlo, mogli biste vrlo lako propustiti takve znakove. Zbog toga su deca često mrzovoljna, cvile, prenemažu se i ‘zagorčavaju’ vaš život samo zato jer se tako i osećaju.

  1. NIJE SE DOVOLJNO NASPAVALO

Ovo je očiti, ali važan razlog koji treba pomenuti. Postoji razlog zašto reči ‘umor’ i ‘mrzovoljnost’ idu zajedno, a to je puno gore kod male dece. Kada se mališani ne naspavaju – mogu postati potpuno drugačiji mali ljudi koje neko vreme niko ne želi u blizini.

  1. PRUŽA OTPOR ZBOG RADOZNALOSTI

Kao roditelji, često zaboravljamo koliko mališani mogu biti radoznali. Veliki svet za njih je ogromno igralište prepuno novih stvari koje mogu da poučavaju, a čak i kad znaju da ne smeju da šaraju po zidovima – nekad ne mogu da odole. Radoznalost je velik deo čovekove prirode i ne treba potcenjivati tu moć. Deca često samo žele da vide kako bi izgledalo iskoristiti svoju sobu kao platno umesto da to učine s komadom papira.

  1. MOŽDA ‘KOPIRA’ TUĐE PONAŠANJE

Mala deca često uče tako što kopiraju druge: roditelje, braću i sestre, prijatelje pa čak i likove iz crtanih filmova. Zato, kada dete postane agresivno, nepristojno ili namerno bezobrazno, razlog se često krije u imitiranju druge osobe jer deca misle da je takvo ponašanje zabavno, ‘kul’ ili ispravno.

  1. BORI SE S TESKOBOM

Ako vaše dete konstantno odbija da negde ide, nasilno je ili destruktivno – to može biti zbog toga jer se zapravo bori s teskobom. Na primer, nervozno ili zabrinuto dete može se osećati uplašeno zbog određenih situacija i prkosi vam kako bi se izborilo s tim. Deca koja su ljubomorna i zabrinuta zbog mlađe braće i sestara i njihovog odnosa s roditeljima, mogu se takođe ponašati loše jer na taj način pokazuju svoja osećanja.

  1. PRISUTAN JE NEKI DRUGI ZDRAVSTVENI PROBLEM

Postoji puno drugih stanja koje deca mogu razviti, poput autizma, poremećaja sluha, senzorne integracije, poremećaj nedostatka pažnje, Aspergerovog sindroma.. Zbog njih se mogu pojaviti oblici ispada besa, agresivnog ponašanja, nasilja, pružanja otpora i druga problematična ponašanja.

  1. NE ZNA DA RADI NEŠTO LOŠE

Čak i ako vaše dete uskoro kreće u školu ili je već u školi, ima još puno toga da prođe u svom razvoju, sticanju znanja i razumevanju sveta. Mi znamo šta se dogodi ako ostavimo otvorenu slavinu u umivaoniku ili ako kažemo nepoznatoj ženi da izgleda debelo, ali ako detetu ne objasnimo (puno puta) zašto to nije primereno ponašanje, dete neće shvatiti da radi nešto pogrešno. Nemojmo zaboraviti da deca još uvek uče i puno je toga što još ne znaju ili ne shvataju.

Sledeći put kada vaše dete dobije ispad besa, ponaša se nasilno ili jednostavno nepristojno, zaustavite se i pitajte sebe: je li dete zbilja samo nevaljalo ili je posredi nešto drugo? Kada dublje sagledamo svaku situaciju, otkrivamo šta se zaista događa i učimo kako treba da se postavimo, što će pomoći da se njihovo ponašanje popravi i sačuva duševno zdravlje roditelja.

https://www.vijesti.me/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here