Home Svaštara DETE IMA OMILJENOG RODITELJA! ŠTA AKO TO NISI TI?

DETE IMA OMILJENOG RODITELJA! ŠTA AKO TO NISI TI?

76
0

Kako tvoje dete raste, trebaće, a ponekad zapravo i želi, da nauči da radi stvari samostalno. Igranje favorita znak je emocionalnog i kognitivnog rasta tvog deteta. Evo zašto tvoj mališan ponekad preferira jednog roditelja nad drugim

Faza novorođenčeta je kada beba najviše treba svoju mamu. Ali u nekom trenutku dečijeg uzrasta, tvoje dete bi moglo da odlazi ocu češće nego što bi želela. Odjednom želi da ga tata oblači, daje mu da jede, stavlja ga u krevet i radi druge stvari koje je pre želeo samo s mamom.

Ono što se događa u ovoj fazi je da se tvoje dete igra favoritima i to je potpuno normalno. To je tipična faza u razvoju deteta i proći će. Ako si odbačeni roditelj, razumljivo je osećati se malo nesigurno ili razočaravajuće. Tvoji osećaji su ispravni. Međutim, razumevanje šta stoji iza dečijih postupaka bi moglo da rasvetli ono kroz šta prolazi.

ZAŠTO PREFERIRAJU JEDNOG RODITELJA NAD DRUGIM?

Bebe i vrlo mala deca zavise od roditelja kako bi preživeli. „Dete se definitivno treba vezati“, rekla je savetnica za roditelje Mišel Borba, autorka filma „UnSelfie: Why Empathetic Kids Succeed in Our All-About-Me World“. „Obično se više vežu i više vole da budu s osobom koja je s njima najviše, a s njima se oseća najsigurnije“, objasnila je. Prirodno, oni su najbliži onome ko ih kupa, hrani ih i s kime su svaki dan.

Kako tvoje dete raste, trebaće, a ponekad zapravo i želi, da nauči da radi stvari samostalno. Igranje favorita znak je emocionalnog i kognitivnog rasta tvog deteta. Evo zašto tvoj mališan ponekad preferira jednog roditelja nad drugim.

TVOJE DETE TESTIRA GRANICE I POKUŠAVA DA ISPROBA NOVE STVARI

Kad tvoje dete počinje igru omiljenog roditelja, počinje i njegova želja za samostalnošću. Otprilike u uzrastu od 2 godine tvoje dete shvata da je odvojen od tebe. Pokušava nove stvari i otkriva svoje sklonosti. Možda želi da vidi kako tata čita priče za laku noć, a možda mu se sviđa šta radi s njim.

UČI MAŠTU I VEŠTINE PAMĆENJA

Novopečena nezavisnost tvoјeg deteta širi njegov svet, a ne samo fizički. Otkriva nove ljude i jedino je logično da počne s tatom (drugim roditeljem s kojim možda nije provodio toliko vremena). To je slično susretu s novim prijateljima, igračkama…. Provoditi vreme s drugom osobom prvi je korak u razvoju drugih odnosa. Bez obzira na to, tvoje dete će trebati pomoć kako da opiše svoje osećaje, izvaga mogućnosti i izabere bolje opcije.

OSEĆA SE DOVOLJNO SIGURNO ZBOG TVOJE LJUBAVI

Ako trenutno nisi omiljeni roditelj, to nije zbog toga što se ne oseća sigurno s tobom ili te ne voli. Suprotno je: „On je dovoljno siguran u tvoju ljubav i zna da te može prevariti i opet dobiti toplu dobrodošlicu,“ ispričala je Krista L. Svonson, dečiji psiholog.

PIŠE KARINA ŠIŽDRAK

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/razvoj-od-druge-do-seste-godine/dijete-ima-omiljenog-roditelja-sto-ako-to-nisi-ti-13234

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here