Home Svaštara DESET ZLATNIH SAVETA VASPITAČICA ZA ODGOJ DECE

DESET ZLATNIH SAVETA VASPITAČICA ZA ODGOJ DECE

73
0
  1. Nikada ne udarajte svoje dete!

Svaki roditelj zna kako ga dete može izludeti i dovesti u situaciju kada poželi da ga udari po guzi, ali nemojte sebi dozvoliti da to zaista i učinite. Pomerite se od deteta, umijte se hladnom vodom, vrištite u jastuk…

Pokušajte da potrošite nakupljenu negativnu energiju na drugi način koji ne ugrožava vaše dete.

Zašto ne udarati?

Mnogo je razloga. Udaranjem detetu šaljete one poruke koje mu verovatno nikada ne biste hteli da usadite – da je u redu udariti slabijeg od sebe, da je u redu udariti osobu koju voliš, da je u redu udariti kad ne znaš miroljubiv izlaz iz situacije, da je u redu primeniti fizičku silu, da se roditelji “slušaju” zbog straha…

Neka vaš autoritet nad detetom, koji je neosporno potreban, počiva na ljubavi, a ne na strahu. Poslednje, ali ne i najmanje važno – u našoj je državi udaranje dece kažnjivo zakonom.

  1. Poštujte dete!

Vaše dete, ma koliko malo bilo, ima svoju osobnost, interese i želje. Iako je maleno, ono je takođe ljudsko biće koje zahteva odnos pun ljubavi i uvažavanja. To ne znači da mu morate ispunjavati svaki prohtev, ali biste ga trebali pustiti da slobodno izrazi svoje želje, iako će neke od njih možda biti odbijene. Ne ismejavajte ga, ne umanjujte njegove strahove ili dileme, nikada ga ne vređajte ni omalovažavajte. Nikada nemojte smetnuti s uma da to maleno biće ima svoj integritet koji vi ni iko drugi ne smete narušavati.

  1. Igrajte se s detetom!

Vašem detetu je potrebno vreme koje provodite u igri. Ne morate se igrati satima, stručnjaci tvrde kako je dovoljno i pola sata dnevno, ali to mora biti vreme u kome vas neće prekidati zvonjava mobilnog i tokom kojeg nećete paralelno kuvati ručak. Najbolja je “floortime” metoda – spustite se s detetom na pod, igrajte se figuricama, crtajte, napravite put i vozite autiće, gađajte se jastucima, golicajte, vežbajte, pevajte, plešite, modelirajte… Sledite dete i njegove želje i budite sigurni da će takva potpuno predana igra napuniti vašem detetu baterije!

  1. Komunicirajte s detetom!

Pokažite iskren interes za ono što dete radi, razgovarajte o njegovim razmišljanjima, osećajima i svakodnevnici. Pričajte mu i vi o tome što ste vi radili, šta volite i ne volite…

Malo dete učite verbalizaciji osećanja kako bi kad malo odraste moglo tačno da detektuje svoje osećaje i nauči da se nosi s njima na pravilan način.

Dopuštajte mu da sâmo iskomunicira svoje želje i potrudite se da mu što češće date mogućnost izbora. Sve objašnjavajte i pričajte od najranijeg doba – naravno, kada dete jednom počne da priča, ne zaboravite da ga i slušate.

  1. Budite iskreni prema detetu!

Većina dece gotovo instinktivno oseti kada ih roditelji “muljaju”. Izbegavajte takav odnos i od početka budite iskreni prema detetu. Uvek mu govorite istinu o važnim događajima, promenama i slično, ma kako škakljiva pitanja mogla biti, jer dete instinktivno oseća kad mu nešto tajite, ali ne zna dokučiti i protumačiti što se dogodilo. Roditeljska obaveza je reći detetu istinu na njemu prihvatljiv i razumljiv način, uz činjenice i bez preterivanja s detaljima te onoliko koliko za svoj uzrast može da prihvati.

  1. Ne štedite na pohvalama!

Pohvala je daleko  efikasnija od kazne. Dokazano je da su deca sklona da ponavljaju ono ponašanje za koje su nagrađena, makar to bilo samo u obliku pohvale. Nemojte se bojati da biste mogli stvoriti malog “egomanijaka”, jer se to neće dogoditi. Pokušajte izbegavati kažnjavanje i pridavanje pažnje neželjenim oblicima ponašanja, već se u potpunosti fokusirajte na pozitivne stvari koje je dete učinilo.

Na kraju svakog dana se prisetite jedne dobre stvari koje je dete taj dan uradilo (podelilo igračke s drugim detetom, pojelo celi ručak, spremilo igračke…), i pohvalite ga. Neki roditelji vole da nagrade dete “smeškom” – nasmejanog lica koje nacrtaju na papiru i stave na zid. Ako vam se ta ideja sviđa, možete je isprobati i dogovoriti s detetom da će za 5 dobijenih smeška zaraditi privilegiju da mu kupite neku sitnicu.

  1. Verujte svojim instinktima!

Čini vam se da je dete bolesno, ali rodbina vam govori da paničite. Imate osećaj da ste nečim povredili svoje dete, ali sestra vam tvrdi kako umišljate. Ne dajte se smesti. Roditelji najbolje poznaju svoje dete i mogu predosetiti ako nešto ne valja. Ne potiskujte svoje instinkte i dopustite im da budu vodič pri vašim postupcima i odlukama.

  1. Budite dosledni! Budite dosledni! Budite dosledni!

Nije uvek lako, ali je dugoročno jedino isplativo. Većina roditelja padne u zamku popuštanja da bi (kratkoročno) rešili neki problem – na primer, kažete detetu da mu nećete kupiti neku igračku, ali na kraju mu, nakon njegovog polusatnog vrištanja, plakanja, moljenja i kumljenja – tu igračku ipak kupite.

Srežite takve situacije u startu – čim vidite da će doći do neke konflikte situacije, odmah se upitajte hoćete li na kraju popustiti pod pritiskom. Ako hoćete, onda je bolje da popustite odmah. U suprotnom detetu šaljete poruku da ćete uvek promeniti svoju odluku ako se ono dovoljno potrudi i gubite kredibilitet. Odvojite bitno od nebitnog i ne insistirajte na stvarima koje vam zaista nisu važne.

  1. Brinite za detetovu sigurnost!

Ako imate malo dete koje puže ili prohodava, obavezno zaštitite sve utičnice. Oštre ivice zaštite sigurnosnim silikonskim navlakama te uklonite sve opasne stvari (upaljače, noževe, sredstva za čišćenje) izvan mesta na kojima ih dete može dosegnuti.

Decu svih uzrasta uvek vozite u odgovarajućem autosedištu, odnosno neka starija deca uvek budu vezana sigurnosnim pojasem.

Od malena ih učite da ulicu prelaze isključivo na pešačkom prelazu kada je upaljeno zeleno svetlo, a manju decu učite da vas, kad hodate uz put, obavezno drže za ruku.

  1. Pazite na detetovu ishranu!

Nije nužno da hranu za decu kupujete isključivo u radnjama sa zdravom hranom, ali je poželjno težiti uravnoteženoj isehrani, izbegavati lošu hranu, a slatkiše umereno dozirati.

Dakle, detetov jelovnik treba da se temelji na voću, povrću, žitaricama, mlečnim proizvodima i ribi ili mesu, a hranu poput pašteta, viršli, grickalica, jela prženih u puno ulja poput prženih krompirića te instant hranu (supe iz kesica i slični gotovi proizvodi) deca bi trebala da u potpunosti izbegavaju.

Ako vaše dete ipak jede takve namirnice, potrudite se da ih svedete na što manju meru i obogatite mu jelovnik primerenijom hranom.

Ne zaboravite da se prehrambene navike stvaraju u najranijem detinjstvu.

Dajte u startu svom detetu mogućnost da doživi duboku starost.

 

Izvor: www.nasa-obitelj.com

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here