Home Svaštara DESET ZAPOVESTI DOBROG RODITELJSTVA

DESET ZAPOVESTI DOBROG RODITELJSTVA

101
0

Scenario je poznat mnogima – stojite u redu za blagajnu, dete počne da vrišti da želi neku igračku ili slatkiš, ljudi se okreću, vama je neugodno… Situacija eskalira, a vi se ne snalazite i pitate se gde grešite.

U svojoj najnovijoj knjizi „10 osnovnih pravila dobrog roditeljstva“ dr. Laurence Steinberg, istaknuti profesor psihologije na univerzitetu “Temple” u Filadelfiji, nudi uputstva temeljena na najnovijim i najmerodavnijim društvenim i naučnim istraživanjima, sprovedenima kroz poslednjih 75 godina. Uverava roditelje da će primetiti značajne promene nabolje ako počnu da primenjuju ova pravila.

Dr. Steinberg objašnjava da smisao roditeljstva nije pokazati ko je glavni, ni deci usaditi strah, nego ih naučiti da postanu samostalne i samosvesne osobe kroz saosećanje, iskrenost, samokontrolu, saradnju i vedrinu.

VAŠI POSTUPCI SU VAŽNI

Ovo je jedan od najvažnijih postulata. Važno je šta radite jer vas deca posmatraju i kad to niste ni svesni. Nije dovoljno samo usmeravati dečije ponašanje, a ne paziti na svoje. Deca uče iz primera roditelja i bližnjih puno više nego razgovorom.

NEŽNOSTI NIKAD NIJE PREVIŠE

„Nije moguće razmaziti dete ljubavlju“, piše dr. Steinberg. Ono što zapravo razmazi decu je kad nudimo stvari koje zamenjuju ljubav, a to su materijalne stvari, popustljivost i smanjena očekivanja.

UKLJUČITE SE U ŽIVOTE SVOJE DECE

Ovo zahteva reorganizaciju prioriteta, žrtvu nekih potreba za one detetove. Potrebno je puno vremena i truda. Budite prisutni emocionalno i fizički.

PRILAGODITE RODITELJSKE METODE SVOME DETETU

Nisu sva deca ista i roditelji trebaju da daju sve od sebe da upoznaju svoje dete i pruže mu vođstvo i podršku na putu odrastanja. Kako deca rastu, njihove potrebe se menjaju, a u skladu s tim se mora menjati i naš pristup.

POSTAVITE ČVRSTA PRAVILA

Ako ne odredimo granice i pravila ponašanja detetu dok je malo, to dete će imati problema s određivanjem vlastitih granica kad jednom odraste. Deci od početka treba čvrsto vođstvo i važno je da detetu iskomunicirate ova pravila tako da ih ono sigurno razume.

NEGUJTE NEZAVISNOST SVOJE DECE

Dok granice pomažu detetu da razvije samokontrolu, nezavisnost im pomaže da se samostalno usmeravaju u životu. Deci je beskompromisno potrebno oboje.

BUDITE DOSLEDNI

Ako se vaše odluke menjaju iz dana u dan, loše ponašanje vašeg deteta je vaša odgovornost. Objasnite svojoj deci oko kojih stvari se ne može pregovarati. Nastojte da deca shvate smisao i logiku vaših pravila. Deca će radije poštovati pravila ako se ona temelje na mudrosti nego na pukom autoritetu.

IZBEGNITE STROGO DISCIPLINOVANJE

Roditelji nikad i ni u kakvim okolnostima ne bi trebali da udara decu. Udaranje dece ne daje rezultate koje roditelji pokušavaju da postignu, nego ta deca imaju veću šansu da budu agresivna i nasilna u društvu.

OBJAŠNJAVAJTE SVOJE ODLUKE I POSTUPKE

Dr. Steinberg smatra da roditelji previše objašnjavaju sasvim maloj deci, a premalo malo većoj deci. Prilagodite reči koje koristite i dužinu rečenica uzrastu deteta i njegovoj sposobnosti da razume i zadržava pažnju na onome što govorite.

TRETIRAJTE SVOJE DETE S POŠTOVANJEM

Vaše dete je osoba za sebe. U nekim stvarima će vam biti nalik, ali u nekima će biti potpuno svoje i to je sasvim u redu. Ne ponašajte se prema detetu kao da je vaš produžetak, poštujte ono što je njemu važno ako ne remeti normalan tok odgoja. Uostalom, poštujući dete učite ga da ono poštuje vas, a i druge ljude. Kao što radimo na svim drugim odnosima u svom životu, na brakovima, prijateljstvima, poslovnim poznanstvima, tako je potrebno raditi i na odnosu s decom.

https://www.index.hr/mame/clanak/deset-zapovijedi-dobrog-roditeljstva/2304239.aspx

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here