Home Svaštara DELOVANJE ISHRANE NA INTELIGENCIJU DECE…

DELOVANJE ISHRANE NA INTELIGENCIJU DECE…

98
0

Naučnici s Univerziteta u Londonu objavili su rezultate istraživanja koji su pokazali da deca koja često jedu brzu hranu umesto domaćih kuvanih obroka imaju povećanu mogućnost da im se smanji koeficijent inteligencije.

Istraživanje je sprovedeno na 4.000 dece uzrasta od tri do pet godina iz različitih društveno-ekonomskih okruženja. Utvrđeno je da su deca koja su jela sveže obroke pripremljene kod kuće bila bistrija, dok su mališani hranjeni „brzom“ hranom pokazali opadanje u IQ poenima.

– Poznato je da hrana koju unosimo u organizam utiče na razvoj mozga. Ranije studije pokazale su efekte određenih namirnica, ali je ovo prvi put da testiramo efekt celih obroka podeljenih u određene tipove – rekla je dr. Sofi fon Stam (Sophie von Stam) s Odeljenja za psihologiju Univerziteta „Goldsmits“ u Londonu.

Nažalost, dodala je ona, roditelje uglavnom finansijska ili poslovna situacija sprečava da deci svakog dana pripremaju sveže i kvalitetne obroke, tako da se ne radi o pitanju izbora ili donošenja pogrešnih odluka.

Fon Stam je dodala da će rezultati istraživanja biti prezentirani i predstavnicima predškolskih i školskih ustanova, kako bi se istakla važnost kvalitetnih obroka i užina za decu.

index.hr

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here