Home Svaštara DEČJI DIJABETES – KAKO PREPOZNATI SIMPTOME I KOME SE OBRATITI?

DEČJI DIJABETES – KAKO PREPOZNATI SIMPTOME I KOME SE OBRATITI?

149
0

Prvi znaci mogu se javiti dva do tri meseca pre nego što se bolest ispolji u svom pravom obliku. Svakom detetu koje često i obilno mokri (umokrava se u postelju iako je davno prestalo) pije puno vode i sokova, oseća da je gladno, umorno, a istovremeno gubi na težini, oseća mučninu i bol u stomaku bilo bi poželjno da se proveri šećer u krvi.

Ranije se smatralo da samo starije osobe mogu oboleti od dijabetesa. Dijabetes mellitus tip 1 karakterističan je za dečji uzrast.

U Srbiji raste broj dece sa dijagnozom dijabetesa. Procene kažu da rast iznosi do šest odsto godišnje, a prema podacima iz 2019. godine oko 1.750 dece ima dijagnostikovan dijabetes tip 1.

Na globalnom nivou stopa rasta je nešto niža i iznosi od tri do četiri odsto, pa sa ovim procentima možemo reći da Srbija spada u red zemalja sa visokom učestalošću dijabetesa u dece.

Ranije se smatralo da samo starije osobe mogu oboleti od dijabetesa. Dijabetes mellitus tip 1 karakterističan je za dečji uzrast. Na žalost, ne može se preventivno delovati i sprečiti, ali se mogu sprečiti znaci teške ketoacidoze koja karakteriše najmlađi uzrast ako se na prve znakove dijabetesa ne reaguje odlaskom u zdravstvenu ustanovu.

Ova bolest sve više napreduje i zato je važno rano prepoznavanje znakova i simptoma. Kako bi se izbeglo teško zdravstveno stanje deteta potreban je značajan fokus svih zdravstvenih radnika i roditelja.

Prvi znaci mogu se javiti dva do tri meseca pre nego što se bolest ispolji u svom pravom obliku. Svakom detetu koje često i obilno mokri (umokrava se u postelju iako je davno prestalo) pije puno vode i sokova, oseća da je gladno, umorno, a istovremeno gubi na težini, oseća mučninu i bol u stomaku bilo bi poželjno da se proveri šećer u krvi.

Testiranje se može obaviti i u većini apotekarskih ustanova ukoliko vam trenutno nije dostupan izabrani lekar. Uzorak urina može pokazati povišene vrednosti šećera. Ukoliko vaše dete nekoliko dana ima veoma izražene ove simptome, može se razviti sledeći stepen bolesti, tzv. ketoacidoza. Ketoacidoza je teška i akutna komplikacija dijabetesa kod dece. Može biti veoma opasna ako se ne reaguje na vreme. Ona je najčešći razlog za bolničko lečenje (hospitalizaciju) dece sa dijabetesom. Najteži oblici ove bolesti mogu se javiti kod dece predškolskog uzrasta, a kod njih se ovo stanje najbrže pogoršava. Ketoacidoza je potencijalno smrtonosna komplikacija dijabetesa kod dece.

Roditelji i deca sa novootkrivenim dijabetesom često se javljaju lekaru tek kad dete učestalo povraća i produbljeno diše, iz usta se oseća miris ketona (miris koji podseća na miris trulog voća), a mogu se javiti crvenilo i svrab polnih organa.

Zbog toga je veoma važna edukacija stanovništva, navode stručnjaci i naglašavaju da više od trećine dece (35 odsto) sa uspostavljenom dijagnozom dijabetesa ima ketoacidozu. Posebno brine statistika dece mlađe od pet godina, kod kojih se u više od 48 odsto slučajeva obolela deca primaju u bolnicu u stanju ketoacidoze. Značajan procenat njih dolazi na lečenje u teškom stanju.

Odlaganje odlaska lekaru na nagoveštaj prvih simptoma dijabetesa kod mališana povećava rizik od produbljivanja metaboličkih poremećaja i stvaranja težih slučajeva bolesti poput dijabetesne ketoacidoze.

U endokrinologiji se ketoacidoza smatra hitnim stanjem. Opšte zdravstveno stanje se naglo pogoršava i praćeno je simptomima mučnine, povraćanja, bolovima u stomaku, produbljenim disanjem.

Merenje nivoa šećera u krvi danas je veoma jednostavno i može se uraditi iz kapi krvi u bilo koje doba dana, nezavisno od uzimanja obroka i zato apelujemo pre svega na roditelje, ali i one koji o deci vode računa da u slučaju simptoma neodložno reaguju posetom lekaru ili najbližoj apoteci radi provere šećera u krvi.

U Srbiji su dostupni efikasni lekovi-insulini i medicinsko – tehnička pomagala (aparati za samokontrolu, senzori, insulinske pumpe) da se dijabetes drži pod kontrolom. Bez obzira na dijagnozu bolesti u ranim fazama života, deci se uz adekvatnu terapiju i redovne kontrole edukativnog tima za brigu o deci sa dijabetesom (pedijatar-endokrinolog, edukator, nutricionista, psiholog) može omogućiti nesmetan razvoj i ostvarenje najzahtevnijih ličnih i životnih ciljeva.

AUTOR TEKSTA

Svetlana Tomić, pedijatrijska sestra, predsednica Udruženja roditelja dece sa dijabetesom „Plavo srce 021“, Novi Sad

https://www.ringeraja.rs/clanak/decji-dijabetes–kako-prepoznati-simptome_8205.html?fbclid=IwAR133UmD8SLqxprtCjusPLNkqrSCwFDYTtNJHDMQZjcbEqwbd6pYbVRpu0o

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here