Home Svaštara DEČIJI VRTIĆI NISU IZVORI ZARAZE KORONAVIRUSOM, OTKRIVA VELIKA STUDIJA

DEČIJI VRTIĆI NISU IZVORI ZARAZE KORONAVIRUSOM, OTKRIVA VELIKA STUDIJA

790
0

NOVO istraživanje univerziteta Jejl otkrilo je da dečiji vrtići nisu povezani sa širenjem zaraze koronavirusom ako se slede sve sigurnosne smernice.

U svrhu istraživanja koje je objavljeno u časopisu „Pediatrics“ sprovedeno je ispitivanje 57 hiljada dečijih vrtića u svih 50 saveznih država u Americi, uključujući Vašington D.C. i Puerto Riko.

Potom su uporedili informacije o vrtićima koji su se zatvarali nakon što su radnici zaraženi s informacijama o vrtićima koji su dezinfikovani i ostali da rade.

Istraživači nisu pronašli razliku u ishodima, što sugeriršeda nije postojao povišeni rizik od širenja covida-19 jer su dečiji vrtići ostali otvoreni, pod pretpostavkom da slede propisane sigurnosne postupke. Otkriće do kojeg je došlo ovo istraživanje je dobrodošla vest za vaspitače i sve koji brinu o deci.

„Do sada se nije moglo proceniti hoće li nastavak rada dečijeg vrtića dovesti osoblje u veći rizik od zaraze covidom-19. Ova studija govori da, sve dok postoje snažne mjere za sprečavanje infekcije, pružanje brige maloj deci ne povećava taj rizik“, kazao je vodeći autor studije Volter Giliam. Iako je studija optimistična kad su u pitanju dječiji vrtići, Giliam ističe da ne mora da znači da ovo otkriće vredi i za škole.

„Odrasli koji rade s dojenčadi, decom i predškolcima obično brinu o manjoj grupi dece i ostaju s njima celi dan. U osnovnim i srednjim školama su stotine ljudi u zgradama i obično se sele iz razreda u razred. To ih čini drugačijima u odnosu na vrtiće“, dodaje.

https://www.index.hr/mame/clanak/djecji-vrtici-nisu-izvori-zaraze-koronavirusom-otkriva-velika-studija/2222064.aspx

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here