Home Info DEČIJI VRTIĆ UVEO VEGANSKU ISHRANU, RODITELJI SE POBUNILI JER IH NISU PITALI

DEČIJI VRTIĆ UVEO VEGANSKU ISHRANU, RODITELJI SE POBUNILI JER IH NISU PITALI

248
0

 

DEČIJI vrtić „Jigsaw Day“ u Česteru postaće jedan od prvih centara u Velikoj Britaniji koji od januara iduće godine u potpunosti prelaze na 100-postotnu vegansku isehranu, što znači uklanjanje mesa, ribe, jaja i mlečnih proizvoda s menija.

 

Međutim, mame i tate su se pobunili tvrdeći da je to „nametanje načina života“ koji diskriminiše decu koja jedu meso, prenosi portal LadBible.

Jedna mama koja ima trogodišnju kćer kaže da nije srećna zbog ove odluke. Želeći da ostane anonima, rekla je: „Nametnuli su nam to bez ikakvog upozorenja i to nije u redu. Oni ne bi trebali da donose odluku u moje ime. Ako moja kći želi da bude veganka kad odraste, onda je to u redu, ali tada ću ja s njom voditi taj razgovor. To je ogromna i drastična promena i nisam zadovoljna s tim.“

 

 

Drugi roditelji su je takođe podržalii.

„Nametnuti životni odabir ovoj deci pre nego što sami mogu da odluče jednostavno nije u redu. Ako ništa drugo, to diskriminiše decu koja uživaju u hrani kao što su meso ili riba. To jednostavno nije njihova odluka“, kaže jedan roditelj.

 

„Mislim kako svojoj deci kuvam zdrave i hranjive obroke koji uključuju meso i povrće. Uz to, moj sin ima veliki apetit tako da mislim da će opet biti gladan kad dođe kući. Jedno je ići na vegetarijansku ishranu, a drugo na vegansku. Ovo je ludilo“, dodaje drugi.

No nisu svi protiv ovog poteza.

Tako je jedna mama objavila sliku menija na Facebooku i iznela svoje mišljenje.

„To je kao kad kažete da ne želite da se vaša deca obrazuju u onome što će spasiti našu planetu. Veganski ili ne, ovo je neverovatno zdrav meni. Oduševljena sam što će naš sin jesti ovakvu hranu. Ako ništa, to će smanjiti pritisak s roditelja jer ga ne trebate kod kuće terati da jede apsolutno sve zdravo, znate da će u vrtiću imati zdrav i hranjiv obrok“, napisala je.

 

Javila se i osnivačica vrtića Kler Tajlor te rekla kako je meni kreiran zbog zdravlja dece, ali i budućnosti planeta.

„Hrana koju deca jedu u našim vrtićima ne samo da utiče na sve u okruženju već i na zdravlje naše planete. Promena je daleko manje drastična nego što zvuči. Naš trenutni jelovnik je 40 posto vegetarijanski, a sva jela na našem novom jelovniku postojeća su jela koja su dopunjena kako bi bila na bazi biljaka. To znači da su naša deca upoznata s teksturama i ukusima kojima ćemo ih hraniti, što bi trebalo osigurati da tranzicija bude glatka“, izjavila je.

 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7726967/Angry-parents-blast-nursery-100-cent-VEGAN-menu-introduced-children.html

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here