Home Svaštara DECA ŠANGAJSKIH ČISTAČA PAMETNIJA SU OD DECE VISOKOOBRAZOVANIH BRITANACA I AMERIKANACA

DECA ŠANGAJSKIH ČISTAČA PAMETNIJA SU OD DECE VISOKOOBRAZOVANIH BRITANACA I AMERIKANACA

23
0

Genetika, nasleđe, navike – važne su se za stepen obrazovanja, ali očito često nisu presudne

NEDAVNIM istraživanjem otkriveno je da deca visokoobrazovanih stanovnika SAD-a i Velike Britanije imaju lošije rezultate na testovima iz matematike u odnosu na svoje vršnjake iz Šangaja čiji roditelji rade kao čistači.

Radi se o delu globalnog istraživanja “Pisa” koju je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj prvi put objavila krajem 2013. godine.

OECD je sproveo istraživanje koje je pokazalo da su šangajski mališani čiji su roditelji čistači daleko bolji matematičari od dece visokoobrazovanih Britanaca i Amerikanaca. Posmatrane su matematičke sposobnosti vršnjaka, a analitičari OECD-a smatraju da su najmlađi Amerikanci i Britanci zabaležili vrlo loše rezultate u odnosu na mališane iz mnogih drugih zemalja.

„U SAD-u i Velikoj Britaniji deca čiji su roditelji visokoobrazovani nisu ostvarila dobre rezultate u matematici ni u odnosu na svoje vršnjake iz drugih država. „Tamo, gde su profesionalci među najbolje plaćenima na svetu, njihova deca nemaju rezultate kao što imaju deca profesionalaca u drugim zemljama“, ističe se. Britanska i američka deca nisu imala dobre rezultate ni u odnosu na mališane iz Šangaja, Kine i Singapura čiji se roditelji bave fizičkim poslovima“, navodi se u saopštenju.

U istraživanju je zaključeno kako je očito da postoji velika veza između roditeljskoga zanimanja i uspeha učenika, ali i da rezultat pokazuje „da je moguće deci radnika pružiti iste visokokvalitetne obrazovne prilike u kojima uživaju deca lekara i pravnika“.

www.index.hr

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here