Home Svaštara DECA NISU KRIVA ZA SVOJU PROBIRLJIVOST, UROĐENO IM JE DA NE VOLE...

DECA NISU KRIVA ZA SVOJU PROBIRLJIVOST, UROĐENO IM JE DA NE VOLE ZELENU HRANU

111
0

Bitka oko povrća vodi se u gotovo svakom domaćinstvu. Brokula deci jednostavno ne izgleda i ne miriši privlačno kao malina. Ali ne ljuti se, nisu deca u potpunosti kriva za svoju probirljivost.

Ljudima je u genetskom kodu zapisano da biraju crvenu pre zelene hrane (meso pre graška, na primer).

Nova italijanska naučna studija potvrdila je onu staru “veće oči od želuca”. Kažu da je vid najvažnije čulo kojim se vodimo pri izboru hrane.  „Prema nekim teorijama, naš se očni sistem razvijao tako da s lakoćom raspozna najhranjivije bobice, voće i povrće iz džungle zelenila koje ga je okruživalo“, pojasnila je Rafaela Rumiati, profesorica kognitivne neuronauke i koordinatorka ove studije.

Ljudi, za razliku od životinja, na primer pasa, zavise od vida, ne od njuha. A posebno smo delotvorni u razlikovanju crvenog od zelenog. Dosad je sprovedeno tek nekoliko istraživanja na temu boje hrane. Autor studije, dr. Frančesko Foroni, objasnio je kako nam boja govori puno o namirnicama. „Što je sirova hrana crvenija, to je verovatnije da je hranjiva, dok zelena boja upućuje na to da ima malo kalorija“, pojašnjava dr. Frančesko Foroni. Ističe kako bi se boja mogla koristiti i u borbi protiv gojaznosti jer su shvatili da se ova preferencija odnosi samo na hranu, a ne i na druge nejestive predmete.

ISPROBAJ RAZNE NAČINE

Važno je da deca ipak pojedu povrće, bez obzira na genetiku. Prestani ga skrivati – jer pronađu ga u svemu. Nađite zajedno oblik u kojem ga tolerišu. Tako brokula može biti pržena, u sosu od sira, namaz u kombinaciji s nečim što vole, u pireu od krumpira ili supi.

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/prehrana/djeci-nisu-kriva-za-svoju-izbirljivost-urodeno-im-je-da-ne-vole-zelenu-hranu-12941 –

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here