Home Svaštara DECA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: 7 FOTOGRAFIJA KOJE RODITELJI NIKAKO NE BI TREBALI...

DECA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: 7 FOTOGRAFIJA KOJE RODITELJI NIKAKO NE BI TREBALI OBJAVLJIVATI

431
0

Deca su neodoljiva, pa zato i ne čudi što ih roditelji žele pokazati celom svetu. Međutim, neke se fotografije nikako ne bi smele naći na internetu…

Čak 34 posto roditelja objavljuje snimke ultrazvuka svojeg deteta (dakle, javnosti ga izlaže i pre nego što ugleda svetlo dana), 48 posto njih deli fotografije dece snimljene u porodilištu, 77 posto roditelja objavljuje snimke gole ili polugole dece, dok svaki drugi roditelj deli smešne ili zabavne slike (plakanje, spavanje, čudne poze…). Istraživanja kažu kako roditelji u proseku godišnje objave 195 slika svoje dece, zaboravljajući najvažnije – jednom na internetu, uvek na internetu.

“Objavljivanje nosi i svoju drugu stranu, koja govori o tome da objavom i sasvim običnih fotografija roditelji mogu ići protiv prava na intimu i privatnost svoje vlastite dece. Mlađa deca prvenstveno nisu dovoljno zrela da mogu dati pristanak na objavljivanje svoje fotografije javno, a nije retko da i starija deca ne znaju šta njihovi roditelji objavljuju. Možda nam je slika deteta koje se spotaklo, palo i plače, zbog određenih okolnosti može biti smešna ili simpatična, ali istovremeno može biti povod za izrugivanje u školi, u društvu vršnjaka, a nedvosmisleno je da su posledice nasilja među decom jako teške i dugoročne. Osim toga, dete od tri, četiri godine ne može dati zreli pristanak, a može se sa 14 ili 15 godina stideti takve fotografije. Banalne aktivnosti na internetu mogu vrlo lako postati izvor patnje ne samo za dete nego za celu porodicu. Stoga, važno je razmišljati o dugoročnim posledicama, o mogućim rizicima i opasnostima”, kažu na stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Živimo u vremenu kada je fotografisanje dece i objavljivanje njihovih fotografija na društvenim mrežama, dakle, sasvim uobičajena stvar. I dok su fotografije s proslava rođendana, izleta ili odlazaka u Zoološki vrt još donekle prihvatljive (jer su slatke!), postoje fotografije koje bi trebale ostati u privatnoj athivi, jer, u suprotnom, možete svoje mališane dovesti u opasnost. Evo koje fotografije dece nikako ne biste smeli objavljivati na društvenim mrežama…

FOTOGRAFIJE KUPANJA I BRČKANJA

Svaka fotografija na kojoj je vaše dete čak i delomično obnaženo nikako nije za javnost. Na žalost, iako su deca na takvim fotografijama neodoljiva toliko da biste ih „pojeli“ i cele izljubili, ovakve fotografije vrlo lako mogu dospeti u pogrešne ruke, kao što su „lovci“ na dečiju pornografiju.

FOTOGRAFIJE NA KOJIMA SU MALIŠANI PREHLAĐENI ILI POVREĐENI

Posao roditelja je da zaštite svoju decu, ne da ih iskorišćavaju. Iako vam je vaše dete u svakom trenutku najlepše, zapitajte se da li biste voleli da neko objavljuje vaše fotografije kada niste baš u najboljem izdanju, a da ne govorimo o onim trenucima kada se ne osećate najbolje. Verovatno ne. Imajte to u vidu pre nego što stavite fotografiju vašeg deteta koje je bolesno, prehlađeno ili povređeno.

FOTOGRAFIJE NA NOŠI

Fotografije vaših klinaca dok obavljaju nuždu na noši svakako treba čuvati u posebnom folderu na kompjuteru, ali ne i na internetu, jer, verovali ili ne, one mogu izazvati potencijalne posledice u budućnosti. Zapamtite da sve što objavite na internetu, tu ostaje zauvek. Da li stvarno želite da sutradan vaši tinejdžeri vide fotografiju na kojoj po prvi put vrše nuždu br. 2?

PRIVATNE INFORMACIJE

Nisu sve fotografije koje se stave na internet opasne po decu, ali budite oprezni i s komentarima pored fotografija. Nikad ne pišite puna imena svojih mališana, adresu, ime škole koju pohađaju, jesu li sami s dadiljom i slično. Nikada ne možete biti sigurni ko može da zloupotrebi ove informacije.

GRUPNE FOTOGRAFIJE

Ako ste odlučili da objaviti slike vaše dece, to je vaša odluka iza koje sami stojite, međutim, ne bi bilo u redu ako se pored vaših mališana nađu i druga deca, čiji se roditelji možda ne slažu s tim da njihove fotografije budu na društvenim mrežama. Najpre se uverite da roditelji dece s kojima se vaše dete druži i igra nemaju ništa protiv objavljivanja fotografija.

FOTOGRAFIJE KOJIH BI SE VAŠA DECA STIDELA

Možda su vama smešne fotografije na kojima vaše dete nije baš u najreprezentativnijem izdanju, ali verujemo da oni, kada bi malo porasli, u tome ne bi videli ništa smešno. Povedite računa što bi kod vaše dece moglo u budućnosti izazvati stid i zbog čega bi ih čak, možda, i prijatelji iz škole zadirkivali.

OPASNE I NESIGURNE AKTIVNOSTI

Dali ste vašem detetu bocu piva kako biste napravili „urnebesnu“ fotografiju ili sedite u automobilu i fotografišete „selfie“ s vašim mališanom koji sedi na zadnjem sedištu… Ovakve fotografije su napravljene iz čiste zabave, ali mogu vam doneti puno problema ako ih objavite na nekoj društvenoj mreži.

https://www.roditelji.hr/vrtic/djeca-na-drustvenim-mrezama-7-fotografija-koje-roditelji-nikako-ne-bi-trebali-objavljivati/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here