Home Svaštara DECA KOJA VIŠE SPAVAJU IMAJU MANJU VEROVATNOĆU DA BUDU GOJAZNA

DECA KOJA VIŠE SPAVAJU IMAJU MANJU VEROVATNOĆU DA BUDU GOJAZNA

84
0

Nova studija je potvrdila da je vrlo verovatno da će mladi koji ne spavaju dovoljno biti gojazni u budućnosti.

S druge strane, kod dece koja spavaju više, primećeno je smanjenje indeksa telesne mase (engl. Body Mass Index, BMI) i značajan pad rizika od preterane debljine. Istraživači su također pronašli da manji BMI proizlazi iz razlike u masi masti (nije bilo nikakvih uticaja na dijelove tijela bez masnoća, kao što je mišić), što ukazuje da loše spavanje ima uticaj na povećanje količine masnog tkiva u telu.

U toku istraživanja, Rahel Taejlor, profesor saradnik na Odseku za ljudsku ishranu na univerzitetu Otago u Dunedinu, Novi Zeland, i njegovi kolege pratili su 244 dece uzrasta od tri do sedam godina.

Dečija težina, visina, BMI i sastav tela su mereni svakih šest meseci, a njihove navike spavanja i ishrane su evidentirane. Deca su takođe nosila takozvani akcelerometar (uređaji koji prati kretanje tela) kako bi se procenio nivo njihove fizičke aktivnosti. Dodatni faktori kao što su dečija porođajna težina, te stepen obrazovanja majki i njihov prihod, a za koje se zna da su povezani s BMI kod dece, takođe su uzeti u obzir.

Studija je otkrila da su deca spavala prosečno 11 sati dnevno. Oni koji su kontinuirano spavali manje, imaju povećan rizik da sa 7 godina imaju viši BMI. S druge strane, kod dece od 3 do 5 godina, svaki dodatni sat spavanja bio je povezan s smanjenjem BMI, i čak sa padom procenta rizika prekomerne težine ili gojaznosti u dobu od sedam godina za 61%.

Taejlor i njegove kolege su zaključili da san igra ključnu ulogu u sastavu dečijeg tela. Otkrili su da dugotrajni nedostatak sna može uzrokovati da deca jedu više i manje vežbaju.

Na osnovu tih nalaza, autori studije ukazuju da dobre navike spavanja treba podsticati kod dece i da to treba postati deo strategije javnog zdravstva.

Međutim, takođe je potvrđeno da je potrebno obaviti više istraživanja kako bi se moglo potvrditi da li više spavanja, ili boljeg spavanja, pridonosi boljem zdravstvenom stanju dece.

(HealthDay News)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here