Home Svaštara DECA KOJA IDU U VRTIĆ SE BOLJE PONAŠAJU OD DECE KOJA SU...

DECA KOJA IDU U VRTIĆ SE BOLJE PONAŠAJU OD DECE KOJA SU KOD KUĆE, TVRDI STUDIJA

566
0

HOĆE li dete poslati u vrtić ili će ostati kod kuće barem do školskog uzrasta dilema je s kojom se mnogi roditelji susreću.

Štaviše, mnoge mame osećaju stid te misle da ih drugi osuđuju zato što su njihova deca u vrtiću tako da se majke mogu vratiti na posao kako bi doprinele pporodičnim prihodima, kao i svojoj karijeri. No jedna studija je zaključila kako boravak u vrtiću može pomoći u tome da se vaše dete bolje ponaša.

U studiji pod nazivom “Early Child Care Type” istraživači su posmatrali 1428 francuske dece od trenutka kada su se rodila do njihove 8. godine. Istraživači su odlučili da koriste Francusku kao fokus svog istraživanja budući da je tamo nivo dece koja odlaze u vrtić vrlo visok.

Studija je dokumentovala emocionalna i bihevioralna ponašanja dece i upoređivala one koji su pohađali formalni vrtić s onima koji su bili u neformalnom okruženju, poput onih koji ostaju kod kuće s roditeljem, članom porodice ili dadiljom, navodi Moms.com.

Pokazalo se da su deca koja su pohađala vrtiće imala manje problema u ponašanju te su bila bolja u odnosima s vršnjacima u odnosu na decu koja su ostala kod kuće s roditeljem ili starateljem. Tako je potvrđeno da izlaganje dece okruženju u kojem svakodnevno komuniciraju s drugom decom definitivno može biti od koristi. Omogućuje deci da nauče kako djeliti, igrati se i komunicirati s vršnjacima, dok mnoga deca koja su kod kuće možda neće biti izložena tolikom broju dece.

Studija je takođe pokazala da su devojčice iz porodica s višim prihodima imale najviše koristi od boravka u vrtiću, „posebno u pogledu odnosa s vršnjacima, emocija i prosocijalnog ponašanja“.

„Pristup visokokvalitetnoj njezi djece u prvim godinama života može poboljšati dječji emocionalni i kognitivni razvoj, spriječiti kasnije emocionalne poteškoće i promovirati prosocijalno ponašanje“, objasnila je dr. Maria Melchior, jedna od autorica studije.

https://www.index.hr/mame

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here