Home Info ДЕЦА ИЗ ЕКОЛОШКЕ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ „СТОНОГИЦА“ ИЗ СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ У ПОСЕТИ ДЕЦИ...

ДЕЦА ИЗ ЕКОЛОШКЕ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ „СТОНОГИЦА“ ИЗ СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ У ПОСЕТИ ДЕЦИ У ДЕЧИЈЕМ СЕЛУ У СРЕМСКОЈ КАМЕНИЦИ

119
0

Постоји једно село, Дечије село. Многи су чули за њега, али нису имали среће да га виде. Нису имали прилику да упознају његове становнике. Нису имали потребу да му се диве. Али, ми јесмо. Имали смо и срећу, и прилику и потребу.

 

Као и сваког претходног октобра, тако је и овог пута једна недеља посвећена деци. Зове се Дечија недеља. Ове године носила је назив „Да право свако – дете ужива лако!“. Свима нам је већ познато то да деца имају многа права и многе обавезе. Нама, најважније дечије право јесте право да буду срећна.

Постоји једно село. Чаробно, мало и весело! У њему живе деца, која уче, друже се, радују се, плачу, играју се, грле се и бескрајно се воле! О њиховим правима и обавезама брину дивни одрасли људи, који нису случајно у том малом селу. Изабрали су да имају срећу, прилику и потребу да се старају о деци која су, случајно или не, доспела у то мало чаробно царство. И не своди се у њему све на права и обавезе. Више је онога што није прописано никаквим законима, а то су: љубав, загрљај, топлина, подршка, разумевање, брига, слушање, мерење температуре, радост, туга, па опет загрљај. Тако ја то видим. И потрудила сам се да тако то виде и деца из мог царства, из мог дечијег села које се зове „Стоногица“.

 

Као и претходне радне године, а врло смо одлучни у томе да тако буде заувек, покренули смо Акцију „Од деце деци“, како би дане Дечије недеље улепшали деци и из једног и из другог царства, деци из Дечијег села у Сремској Каменици и деци из вртића у Сремској Митровици.

 

Акција је покренута у вртићу „СТОНОГИЦА“, постављањем обавештења на огласној табли за родитеље. Сакупљали смо конкретно наведена неопходна средства: гардеробу за узраст од 2 до 18 година, постељину, пешкире, обућу, пиџаме, зимске јакне и сл. Васпитачице су свакодневно сакупљена средства одвајале и сортирале по узрасту деце и по врсти и намени. Како и саме имамо своју децу, рођену и вртићку, није нам непознато шта је све оно што је неопходно једном детету за здраво и неометано одрастање.

 

Акцију сам проширила најпре са ПМТИС „Kija – inox“, из Сремске Митровице. Наравно, ово им није прво учешће у оваквим акцијама, а овог пута допринели су акцији „Од деце деци“ куповином велике количине средстава за личну хигијену и за хигијену простора. Такође, обезбедили су комби превоз и гориво за сва сакупљена средства. Врло радо, други пут по реду, придружили су нам се д.о.о. „Ролопласт Мошић“ такође из Сремске Митровице, који су од прошле године пријатељи Акције „Од деце деци“, а уједно су и породица детета које похађа наш вртић. Свој несебични допринос дали су куповином прехрамбених производа.

ПТР „Пако“, фирма која се бави производњом папирне конфекције, такође из Сремске Митровице, била је наш „саучесник“, те je обезбедилa џакове тоалет папира и папирних убруса. Исто тако, породица Вукмир, власници д.о.о. „Рачуноводствени биро“ из Сремске Митровице, свој допринос дали су обезбеђивањем школског приборa, лектире за основне школе и мајица за час физичког васпитања. Александра Богдановић из Београда, организатор Акције „Књига за све“, којој смо дали надимак Добра Вила, обезбедила је 150 књига, наслова за различите узрасте деце. Пољопривредно газдинство „Римац“, такође из нашег лепог града обезбедило је кондиторске производе за наше другаре. Акцији „Од деце деци“ придружили су се и сви родитељи нашег вртића, али и родитељи чија су деца претходних година похађала вртић, а сада су ученици основних школа.

 

Наша велика породица ЕКОЛОШКЕ ПРЕДЂКОЛСКЕ УСТАНОВЕ  „СТОНОГИЦА“, посетила је Дечије село у Сремској Каменици, у среду, 23.10.2019.године. Некима од нас ово је била само једна од низа посета малом и чаробном селу, а некима ново упознавање и сигурна сам, само прва од свих наредних. Сви заједно данас смо имали срећу, прилику и потребу да посетимо ово дивно место испуњено љубављу.

 

Много пута до сада сам рекла да је „Стоногица“ једна сложна и истрајна породица. И овог пута смо то доказали. Родитељи деце која похађају нашу установу, као и родитељи деце која су некада похађала нашу установу, али и даље са нама расту, омогућили су нам да заједно додирнемо звезде. Наш примарни циљ јесте да код деце развијемо свест о значају давања и значају хуманости кроз различите аспекте, као и да, бар на неки начин, усрећимо децу која примају и којима је помоћ потребна. Ако научимо децу да је срећа у давању и да је радост у хуманости – научили смо их једној важној животној лекцији. Та деца знаће да пруже и подршку, и загрљај, и осмех, и раме за плакање.

 

Развијањем тих врлина утичемо на стварање једног здравог и корисног друштва. Морам да напоменем и то да су трпезарија и радна соба нашег вртића цео месец биле испуњене кутијама са прикупљеним средствима, те да се њихов број свакодневно повећавао, док се простор у вртићу свакодневно смањивао.

Ни у једном тренутку то није засметало деци, иако нису могла да приђу центрима интересовања и да користе њихове садржаје данима. Напротив, деца су врло поносно прихватила ове просторне промене и прилагођавала се другачијем животу и раду у установи. Многи су изразили жељу да посете Дечије село и да упознају нове другаре, те им се жеља и испунила. На крају посете, сви смо научили једно: срећа је у давању!!! Било да ми дајемо или да дају нама!!! Било да је то нешто неопходно за живот, било да је то осмех и загрљај, који су, исто тако неопходни и преко потребни свима нама!

Горе наведени подаци именованих значајних донатора ове акције, поменути су само са једним разлогом: да мотивишемо и остале, указајући им на начин на који и они могу да додирну звезде, да имају срећу, прилику и потребу да помогну малом чаробном селу. Не постоји ни један други разлог!

Деца и одрасли из два чаробна места који су октобра 2019. године заједно додирнули звезде.

 

ВЕСНА СТАНИМИРОВИЋ

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here