Home Svaštara DECA I PRVE SIMPATIJE

DECA I PRVE SIMPATIJE

1329
0

Donedavno ste sa svojim malcem bacali kamenčiće u more, učili ga da sam ide u toalet i pravilno drži viljušku, a sada vam je osvanuo s pričom o prvoj simpatiji. Zbunjeni ste i prvo što vam pada na um je da je prerano za simpatije i da ste vi svoju prvu ljubav imali tek u višim razredima osnovne škole.

 

Neka vas takve situacije ne čude, jer deca od pete do osme godine počinju lagano primećivati suprotni pol i pokazivati interes za njim. Vaša, roditeljska, uloga neizmerno je važna za vreme prvih zaljubljivanja, jer ako se isprva postavite ispravno, dete će na vas uvek i u kasnijem dobu moći da računi kada će ljubavni problemi biti puno ozbiljniji.

 

Dete ne ismejavajte i poštujte njegovu privatnost

 

Da je zaljubljeno, dete će vam ili samo priznati ili ćete primetiti nekoliko očitih znakova. Ako se na spomen dotičnog dječaka ili devojčice dete zarumeni, postidi, zagonetno nasmeje, ima veliku potrebu da razgovara o njemu ili njoj ili veliku potrebu da zataška i prekine taj razgovor, pretpostavićete kako se radi o zaljubljenosti.

Ako dete, pa čak i predškolac, ima iznenadnu potrebu da gleda crtane ili filmove ljubavne tematike, a za vreme igre među lutkama improvizira ljubavne situacije, znajte da je reč o prvoj simpatiji.

Ako vam se dete poveri kako u vrtiću, školi ili društvu postoji netko ko mu je jako prirastao srcu, tu informaciju ne morate doživljavati kao najozbiljniju na svetu, ali nikako je nemojte ignorisati. Bilo da je reč o petogodišnjaku ili pedesetogodišnjaku, kad je reč o emocijama, osobu je lako povrediti, stoga budite pažljivi pri ophođenju s novonastalom situacijom.

Nemojte se detetu izrugivati i grubo šaliti na njegov račun, kao ni zabranjivati mu takvu emociju govoreći kako je premaleno za takvo šta. Poštujte jetetovu privatnost i ne delite s drugima njegove tajne i osobne informacije, posebno ne u njegovom društvu.

 

Iskoristite situaciju i dete naučite poštovanju u odnosima

 

Kada dete oseti da njegovu situaciju doživljavate s poštovanjem, lakše ćete mu objasniti sve što mora znati i što mu nije jasno. Zavisno od  uzrasta, ovu priliku iskoristite kako biste popričali o ljubavi i zaljubljenosti uopšte i o manirima koje dete, bilo dečak ili devojčica, mora da razvije.

Objasnite mu kako je zaljubljenost prijatan osjećaj, ali kako ga treba na valjan način pokazati drugoj osobi. Zadirkivanje, pipkanje i gnjavljenje nisu pokazatelj zaljubljenosti i dotičnu osobu mogu oterati.

Recite svom detetu kako bilo kakvo zadiranje u intimnost drugog deteta, bilo da je ječ o nasilnom ljubljenju, diranju ili skidanju nije lepo i ne doliči detetu u njegovim odnosno nenim godinama.

Naučite ga da se prema svojoj simpatiji ponaša lepo i da poštuje njegov, odnosno njen, osobni prostor. Ako mu želi pokazati osećaje, neka to uradi u pismu ili poruci ili za vreme zajedničkog druženja.

 

Ukoliko dete bude odbijeno, ne shvatajte tu situaciju olako. Prve ljubavi donose i prva odbijanja, razočarenja i emocionalne povrede pa dete utešite tako što ćete mu reći da se i vama nekoć sviđalo nekoliko različitih dečaka/devojčica kojima se vi niste svideli. Objasnite mu kako je sasvim u redu da nas neko odbije ili da mi nekoga odbijemo do trenutka dok ne dođe neko ko nam odgovara više od ostalih i tko će nas voleti jednako kao što mi volimo njega ili nju.

 

U svakom trenutku znajte da je predškolsko i školsko razdoblje početak prvih simpatija i da u tome nema ništa loše ni neprimereno. Ako je reč o nešto starijoj deci, razgovarajte o eventualnoj komunikaciji sa simpatijom putem sms-ova ili društvenih mreža te ga upozorite na diskreciju i dolično ponašanje u svakom trenutku.

 

Jelena Pervan

Klinfo.hr 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here