Home Svaštara DECA I MAKAZE!

DECA I MAKAZE!

1734
0

Zašto je važno da deca ovladaju rukovanjem makazama i kako da im pomognemo u tome?

Sečenje makazama deci izgleda izazovno i zabavno, ali zna da bude i stresno jer sečenje uopšte nije tako jednostavna aktivnost. Treba naučiti kako se drže makaze jednom rukom, kako se kontroliše otvaranje i zatvaranje sečiva, kako seći u željenom smeru, kontrolisati koordinaciju ruku i oka. Ujedno, to je i veoma korisna aktivnost jer usavršava njihove fine motoričke veštine. Da bi ste podstakli takve vežbe predlažemo vam zanimljive aktivnosti sa makazama koje će vaše mališane oduševiti i pružiti im priliku da postepeno usavrše veštinu rada sa makazama. Pomozite malim rukama da kroz igru nauče da koriste makaze pravilno.

 

 

Rukovanje makazama je jedna od jako važnih aktivnosti jer razvija FINU MOTORIKU šake, a koja je opet važna za svakodnevni život ali i za razvoj govora. Deca koja nemaju razvijenu finu motoriku teže će progovoriti. Uzrok tome je bliska povezanost govornih i motornih centara u mozgu kao i činjenica da se u jagodicama prstiju nalazi najveći broj nervnih završetaka. Tu je i KOORDINACIJA OKO-RUKA jer dete mora da prati očima pokrete makazama, da okreće pri tom i papir da bi makaze išle po liniji. A to ujedno znači da dete koristi i BILETARNU KOORDINACIJU koja podrazumeva korišćenje obe strane tela u isto vreme. PAŽNJA I KONCENTRACIJA je isto potrebna da bi dete iseklo po liniji nešto što želi.

 

Kako bi dete ovladalo ovom veštinom, za početak vežbajte pokrete otvaranja i zatvaranja šake, gnječenja, stiskanja. Posle pređite na gužvanje papira i cepkanje papira rukama, bez makaza. Nakon toga možete polako preći na seckanje. Veoma je važno da dete dobro uhvati makaze kako bi moglo da pravi adekvatne pokrete i da se ruka ne bi zamarala. Izbegavajte prevelike i preteške makaze. Ukoliko je dete levoruko, koristite makaze napravljene za levoruke osobe. Možete staviti neku nalepnicu ili komadić šarene lepljive trake na zglob palca i reći detetu da prati sličicu dok secka, kako bi pozicioniranje prstiju bilo dobro. Seckajte slamčice, tanki papir u vidu kupona, novina, mekaniji plastelin, čak i mekano voće poput banane i lubenice (ovo posebno vole!). Postepeno idite ka težim zadacima i zahtevnijim, debljim vrstama materijala. Kako dete napreduje, neka zadaci budu teži, pa tako kada ovlada bazičnim držanjem i pokretima makazama, možete polako prelaziti na zadatke da napravi samo recke na kraju papira, da iseče deo između dva crteža, pravite put prvo od pravih, a kasnije i od krivudavih linija kojima treba da secka da bi stiglo do neke lepe sličice, i slično, da bi na kraju moglo da iseče trougao, kvadrat, pa krug, kao i neki drugi zahtevniji oblik.

 

VODITE RAČUNA O BEZBEDNOSTI

Bezbedno korišćenje makaza mora biti prioritet, i to da postoji šansa da se dete povredi vam uvek mora biti na pameti na početku učenja sečenja papira.

MAKAZE SLUŽE ISKLJUČIVO ZA SEČENJE PAPIRA I NIČEG DRUGOG!

Dakle sa njima ne možete seći ni majice, olovke, kosu niti ih stavljati u usta. Ukoliko dete želi da seče nešto što nije papir, treba da mu uskratite privilegiju da ih koristi dok ne osetite da je vreme da mu se da nova šansa. Ukoliko se greška ponovi, makaze treba da budu uklonjene na duže vreme.

IZBEGAVAJTE HODANJE SA MAKAZAMA! 

Nemojte dozvoliti deci da hodaju po kući dok su im makaze u rukama. Ukoliko je situacija takva da oni baš moraju da pređu sa jadnog kraja u drugi kraj prostorije sa makazama onda pratite sledeća upustva: sečivo makaza mora biti zatvoreno, neka dete uhvati šakom deo makaza gde je sečivo formirajući pesnicu oko njega, a ostavljajući ručke slobodnim. Makaze treba držati uz telo dok dete hoda. Ukoliko se prate ova pravila ne postoji šansa da se makaze otvaraju i zatvaraju dok dete hoda i smanjuje se mogućnost da se povredi.

IZABERITE DOBRE MAKAZE

Postoje različite veličine makaza, zato pronađite one koje odgovaraju ruci vašeg deteta. Za jednu osobu neiskusnu u sečenju makazama, kao što je dete, izaberite one makaze koje imaju tup vrh i prethodno isprobajte da li su dovoljno oštre da preseku papir. Tupe makaze samo savijaju papir umesto da ga iseku, pa deca često, usled neslavnih pokušaja da iseku papir, budu obeshrabrena i odustaju. Zato je bolje izabrati makaze koje zaista mogu preseći papir pa i ako one nisu takozvane „sigurne“ makaze.

Levoruka deca treba uvek da koriste makaze za levoruke ljude. Kod takvih makaza gornje sečivo je drugačije postavljeno, nalazi se na levoj strani da bi levoruka deca mogla da vide liniju sečenja. Čuvajte se navodno dvoličnih makaza. Iako mogu lakše da se drže, i levom i desnom rukom, njihovo sečivo se i dalje nalazi na desnoj strani pa vaše levoruko dete i dalje ne može da vidi liniju sečenja.

Deci sa posebnim potrebama, sa slabostima u rukama i problemima u kordinciji trebaće specijalne ili adaptivne makaze za početak, mada su mnogi u stanju da napreduju i sa običnim makazama. Postoji više tipova adaptivnih makaza koje su dobre za decu sa fizičkim tegobama. One koje se automatski zatvaraju pogodne su kod dece kojima nedostaje snage u rukama ili koja imaju problema sa koordinacijom, dok su stone makaze pogodne za decu sa samo jednom funkcionalnom rukom.

MESTO ZA SECKANJE

Vežbanje sečenja je važno ali može biti i opasno ako dete svuda juri sa makazama. Ukoliko imate ovaj problem jednostavno rešenje je da makaze vežete za činiju u koju ćete staviti papiriće i tako napravite mesto za seckanje. Ova “stanica za seckanje” ima i prednost da je lako možete prebaciti iz jedne prostorije u drugu ali i tu da dete neće napraviti nered seckajući svuda po kući. Osim toga, uvek ćete znati gde su makaze.

 

 

IZVORI

https://najboljamamanasvetu.com/

https://www.yumama.com/

Pre-K Pages: Printables & Activities for Preschool Teachers

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here