Home Info DECA I KORONA VIRUS? ŠTA SE PROMENILO U VRTIĆIMA OVE GODINE I...

DECA I KORONA VIRUS? ŠTA SE PROMENILO U VRTIĆIMA OVE GODINE I KOJE MERE MALIŠANI MORAJU DA POŠTUJU?

767
0

Nova školska godina uveliko je počela, a pitanje koje muči mnoge roditelje je na koji način se mališani iz vrtića prilagođavaju novim merama i promenama zbog korona virusa.

Korona virus u Srbiji promenio je način funkcionisanja svih obrazovnih ustanova. Krizni štab odredio je određene mere koje kako deca, tako i roditelji, nastavnici i vaspitači moraju poštovati.

Kada su u pitanju predškolske ustanove, svim zaposlenima se ujutru meri temperatura i takođe su u obavezi da nose zaštitnu opremu poput vizira i maski.

Glavno pitanje od početka nove školske godine jeste da li je broj dece smanjen u vrtićima i na koji način se promenilo njihovo funkcionisanje. Rukovodilac stručne jedinice PU „Radosno detinjstvo“ Novi Sad Svetlana Dragutinović, govorila je o ovim pitanjima za portal Srbija Danas i istakla da se broj dece koja dolaze u vrtić jeste smanjio vidno, ali je to bilo očekivano. Rad se odvija u skladu sa svim merama zaštite koje su propisane.

Kada je u pitanju način funkcionisanja dece, Dragutinović navodi da se bez obzira na virus sa njima radi kao i uobičajeno.

– Sa decom radimo kao i obično, uz pojačane mere u vezi sa higijenom i održavanjem iste. Deca su „u obavezi“ da budu zadovoljna i srećna tokom boravka kod nas – kaže ona za naš portal.

Rukovodilac PU „Radosno detinjstvo“ kaže da sa opremom nemaju problema, te da svi zaposleni imaju zaštitu koja im je potrebna za rad.

– Sve mere koje je propisalo Ministarstvo Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Institut za Javno zdravlje, a u dogovoru sa Gradskim kriznim štabom se poštuju i svi zaposleni imaju svu potrebnu opremu – navodi ona.

Očekivano je da je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji mališanima teže da se naviknu na svakodnevne aktivnosti, a iz PU „Radosno detinjstvo“ navode da se teme vezane za trenutnu situaciju svakodnevno sa njima obrađuju.

– Deca predškolskog uzrasta ne mogu pohađati obuku, ali se sa njima svakodnevno, kroz razgovor, različite aktivnosti i opis životnih situacija obrađuje trenutna situacija tako da mogu da je razumeju i prihvate – navodi Svetlana Dragutinović za naš portal.

Ona dodaje da su deca ovog uzrasta svakako po prirodi vesela i da uz podršku zaposlenih bez poteškoća prolaze kroz epidemiju korona virusa.

– Deca predškolskog uzrasta su, po prirodi stvari, vesela, adaptibilna i radoznala i kada im se određena situacija prezentuje na njima zanimljiv i prilagođen način, što naši vaspitači, medicinske sestre i stručni saradnici i rade, onda poteškoća nema – zaključuje Svetlana ispred PU „Radosno detinjstvo“ Novi Sad.

https://www.srbijadanas.com/biz/obrazovanje/deca-i-korona-virus-sta-se-promenilo-u-vrticima-ove-godine-i-kako-se-malisani-navikavaju-na-nove-2020-09-07

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here