Home Svaštara DANSKO VASPITANJE DECE: 12 SAVETA ZA SREĆNO IGRANJE

DANSKO VASPITANJE DECE: 12 SAVETA ZA SREĆNO IGRANJE

501
0

Igra je ključna za razvoj svakog deteta, a što se deca više igraju postaće otpornija i društveno odgovornija. Donosimo vam dvanaest konkretnih saveta za ‘dobro igranje’ iz knjige ‘Dansko vaspitanje dece’

Danska psihoterapeutkinja i autorka Iben Sandahl nedavno je u Zagrebu predstavila novu knjigu „Dansko vaspitanje dece“ koju je napisala s Amerikankom Džesikom Džoele Aleksander. Knjiga je praktičan i nadasve optimističan savetnik za roditelje donosi navike najsrećnijih porodica na svetu. Danci su već godinama pri vrhu na listama najsrećnijih zemalja na svetu. Jasnim primerima i korisnim savetima autorke predstavljaju osnovna načela danskog vaspitanja, a uključivanje samo nekih njegovih delova u vlastiti roditeljski pristup će pomoći roditeljima da vaspitaju srećniju i otporniju decu.

„Što se deca više igraju, postaće otpornija i društveno prilagođenija. To je sasvim prirodan proces. Znati „dobro igrati se”, temelj je buduće sreće“, navodi u svojoj knjizi Iben Sandahl te daje konkretne savete:

 

 1. ISKLJUČITE SVE EKRANE

Isključite televizor i sve elektronske uređaje! Mašta je neizostavan sastojak igre koja ima pozitivne učinke.

 

 1. STVORITE PODSTICAJNO OKRUŽJE

Istraživanja pokazuju da kombinacija senzorno podsticajne okoline i igre podstiče brži rast kortikalne površine mozga. Prisutnost materijala koji pobuđuju čula – vid, sluh, dodir itd. – toekom igre podstiče razvoj mozga.

 

 1. POSLUŽITE SE UMETNOŠĆU

Dečiji se mozak razvija kad se deca prepuste kreativnom stvaranju. Zato deci ne pokazujte kako nešto uraditi nego pred njih stavite umetničke materijale i pribor pa ih pustite da spontano stvaraju.

 

 1. PUSTITE IH DA SLOBODNO ISTRAŽUJU NA OTVORENOME

Omogućite im što više igre u prirodi – u šumi, parku, na plaži, bilo gde. Pronađite sigurna mesta gde se nećete bojati da ih pustite da slobodno istražuju. Ima mesta gde deca zaista mogu pustiti mašti na volju i sjajno se zabaviti.

 

 1. OMOGUĆITE IM IGRANJE S DECOM RAZLIČITIH UZRASTA

Pokušajte svojoj deci omogućiti da se druže s decom različitih uzrasta. Time povećavate zonu proksimalnog razvoja i omogućujete im da novi nivo prirodno dosegnu podučavanjem, odnosno međusobnim učenjem. Tako deca uče da vode igru, ali i sarađuju sa starijima. Uče da učestvuju, ali i osporavaju igru, usavršavajući samokontrolu i veštine pregovaranja koje su nam preko potrebne u životu.

 

 1. PUSTITE IH DA BUDU SLOBODNI I ZABORAVITE NA KRIVICU

Deci ne trebaju igre koje im osmišljavaju odrasli niti posebne igračke. Što deca imaju veći nadzor nad igrom, što više upotrebljavaju maštu i sâma vode igru, u tome će postajati sve bolja. Veštine koje tako uče od neprocjenjive su vrednosti. Toliko smo opterećeni organizovanim aktivnostima naše dece i onime što uče da zaboravljamo važnost slobodnog, nestrukturiranog igranja. Prestanite se osećati krivima što im dopuštate da se igraju, misleći da zbog toga niste dobri roditelji. Slobodno igranje upravo je ono što deci treba!

 

 1. PREPUSTITE SE

Želite li se zaista da se igrate sa svojom jecom, morate se sasvim prepustiti igri. Ne bojte se da izgledate smešno. Prepustite da igru vode deca. Ne zabrinjavajte se šta će drugi misliti o vama ili šta vi mislite o sebi. Spustite se na njihov nivo i pokušajte se opustiti bar dvadeset minuta na dan. To malo igre na njihovoom nivou vredi mnogo više od bilo kakve igračke koju ćete im kupiti.

 

 1. PUSTITE IH DA SE IGRAJU NASAMO

Igranje nasamo izuzetno je važno za decu. Igrajući se nasamo sa svojim igračkama, jeca često obrađuju nova iskustva, sukobe i događaje iz svakidašnjeg života. Prepuštajući se igri mašte i upotrebljavajući različite glasove, deca mogu „odigrati”, odnosno obraditi događaje iz svog života, što ima veliku terapijsku vrednost i ujedno razvija maštu.

 

 1. OSMISLITE TEREN S PREPREKAMA

Načinite teren s preprekama od niskih stolica i dečjih madraca ili na bilo koji drugi način u svojoj kući stvorite prostor gde će se deca moći slobodno kretati i primenjivati svoju maštu. Omogućite im da se slobodno igraju, penju, istražuju i stvaraju – i, najvažnije od svega, ne uzrujavajte se zbog toga.

 

 1. UKLJUČITE DRUGE RODITELJE

Upoznajte druge roditelje s dobrobitima slobodnog igranja. Što se više roditelja bude okretalo takvom načinu igranja, to će više dece imati priliku da učestvuje u slobodnom, nestrukturiranom igranju i uživati u njegovim dobrobitima. Američki pedijatri objavili su smernice u kojima navode koristi igranja, pokušavajući da uvere američke roditelje u njegovu korisnost. Igranje je za decu od neprocenjive važnosti i zato ga valja podsticati i što više o njemu raspravljati.

 

 1. IZBEGAVAJTE PRETERANO I PREBRZO UPLITANJE

Pokušajte da se ne uplićete se prebrzo kako biste svoju decu zaštitili od druge dece. Katkad će im upravo izlaženje na kraj s „teškom” decom biti najdragocjenija lekcija iz samokontrole i otpornosti koju će u životu dobiti.

 

 1. PUSTITE IH

Dopustite deci da sâma obavljaju stvari. Kad poželite da ih od nečega „spasete”, suzdržite se i duboko udahnite. Imajte na umu da u tom trenutku usvajaju preko potrebne veštine koje će ih posle voditi kroz život.

 

PIŠE Selma Sakić

https://klokanica.24sata.hr

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here