Home Poznati DANIJEL DEFO, PISAC “ROBINZONA KRUSOA”

DANIJEL DEFO, PISAC “ROBINZONA KRUSOA”

430
0

Daniel Defo je bio poznati engleski pisac, pamfletista i novinar. Najpoznatiji je po svojim romanima “Robinzon Kruso” i “Mol Flanders”.

Daniel Fo je rođen 1660. godine u Londonu, u Engleskoj. Bio je sin Džejms Foa, londonskog mesara. Daniel je kasnije svoje ime promenio u Daniel Defo kako bi zvučalo uglađenije. Završio je Akademiju, gde je učio istoriju, geografiju, političke nauke i jezike. Trgovinom je počeo da se bavi 1683. godine nakon što je odustao od toga da postane sveštenik. Često je putovao i prodavao vunu i vino. Bio je u dugovima i 1703. godine je odlučio da napusti taj posao.
Daniel Defo se oženio 1694. godine devojkom iz bogate porodice i sa njom je imao sedmoro dece

Kako je bio zainteresovan za politiku, Daniel Defo je 1683. godine objavio svoje prvo delo, “Politički pamflet“. Nastavio je da piše dela vezana za politiku i dok je radio kao novinar. Pisao je pamflete protiv vlade, mada je često menjao mišljenja i svoje političke stavove. U svojim delima je podržavao Vilijama Trećeg Oranskog i pisao o rasističkim napadima na njega zbog toga što je bio stranac.

Osnovao je list “Review” koji je izlazio tri puta nedeljno od 1704. do 1713. godine i u njemu je objavljivao svoja dela. Pre toga, novine su izlazile samo jednom nedeljno.
Radio je za englesku vladu kao špijun 1707. godine, a 1713. godine je završio u zatvoru zbog svojih političkih pamfleta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here