Home Zanimljivosti DANCI GRADE ŠKOLE BEZ KLUPA: “Razmišljamo 30-40 godina unapred”

DANCI GRADE ŠKOLE BEZ KLUPA: “Razmišljamo 30-40 godina unapred”

471
0

Danska je jedna od najuređenijih zemalja na svetu za čije stanovnike se smatra da su i najsrećnijima. Ako pak uzmemo u obzir samo školovanje njihove dece, čini se da istina ipak nije znatno drugačija. Naime, jedna od najnovijih škola u Danskom gradu Vardeu izgrađena je po posebnim kriterijumima i bitno se razlikuje od uobičajenih školskih učionica.

ŠKOLE BEZ KLUPA USREDSREĐUJU DEČIJU PAŽNJU NA ZNATIŽELJU I KREATIVNOST

Naime, za razliku od nama poznatih školskih klupa složenih u redove, Danci su osmislili nove školske modele usredsređujući se na znatiželju i kreativnost. Umesto toga, škola ima zasebne “predmetne prostorije” za svaki školski predmet.

Učionice su jasno oblikovane prema svakom predmetu i učenici će samim dolaskom znati čime će se unutra baviti – pojasnila je direktorica Morten Meler Jensen.

Škola je građena od materijala kao što su kamen, drvo i termo drvo uz krovne vrtove kako bi stvorila ugodno i razigrano okruženje za učenike.

Škola “Frello”, nazvana po lokalnom danskom umetniku Ottu Frellu, “dom” je za 900 mladih učenika. Grad se nada da će se deca osećati kao kod kuće.

Najvažnije nam je da je škola osigurana za budućnost. Da smo iskoristili 12 miliona evra za gradnju obične škole imali bismo isti sadržaj bez mogućnosti dodavanja novih stvari. Izuzetno je važno da nastavimo gledati 30-40 godina unapred, a ne samo jedno izborno razdoblje pred nama – rekao je gradonačelnik Erik Buhl.

http://www.djecjaposla.com/danci-grade-skole-bez-klupa-razmisljamo-30-40-godina-unaprijed/?fbclid=IwAR0YIy1CIGQZPqiOeugU2Sun5s-u72y7O4Bpr5b4zscU5VqNK5bz_MHsUME

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here