Home Info DANAS JE SVETSKI DAN ZDRAVLJA

DANAS JE SVETSKI DAN ZDRAVLJA

853
0

Svetski dan zdravlja (World Health Day) slavi se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prva Svetska zdravstvena skupština koju je organizovala Svetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. april određen je za Svetski dan zdravlja i počinje da se slavi od 1950. godine.

Ovaj dan se obeležava kako bi se izgradila svest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetne oblasti koje su briga Svetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smeju se odnositi samo na dan 7. aprila, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cele godine.

Ove godine Svetski dan zdravlja posvećen je depresiji i obeležava se pod sloganom „Depresija – hajde da razgovaramo”. Depresija je bolest koju karakteriše tuga, gubitak interesovanja za događaje iz neposredne okoline, uz nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti u trajanju od najmanje dve nedelje. Ljudi koji pate od depresije imaju nekoliko karakterističnih simptoma: gubitak energije, promenu apetita, poremećaj sna, anksioznost, smanjenu koncentraciju, osećanje bezvrednosti, krivice i beznađa i misli o samopovređivanju ili o samoubistvu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here