Home Info DANAS JE SVETSKI DAN NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA

DANAS JE SVETSKI DAN NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA

106
0

Procenjuje se da 75% ukupne svetske populacije pasa i mačaka nema dom. Postoji još jedan datum koji je posvećen napuštenim životinjama, a to je treća subota avgusta. Inicijativa da ove životinje imaju svoja dva dana u godini potekla je od holandskih aktivista, a sve u cilju podizanja svesti ljudi o važnosti ovog problema.

Pravi smisao pojmu odgovornog vlasništva daju pojedini vlasnici, udruženja za zaštitu životinja i njihovi volonteri, ali je njihov doprinos u odnosu na veličinu ovog problema mali.
Čipovanje, vakcinisanje a pre svega sterilizacija, što su neki od glavnih postulata odgovornog vlasništva, još uvek nisu ustanovljeni kao obavezni, pa i dalje ima vlasnika koji ova pravila zanemaruju.

Životinje koje žive na ulici, prepuštene su same sebi, pa su česte žrtve zlostavljanja, mučenja, a stalno su izložene i različitim opasnim bolestima. Za sve što im se dešava, životinje su najmanje krive…
Glavni uzrok povećane populacije pasa i mačaka na ulicama je njihovo nekontrolisano razmnožavanje i stereotipi o sterilizaciji kućnih ljubimaca.

Znamo da svi ne vole životinje, ali kad vidite napuštenu životinju na ulici, treba da znate da ona nije svojom voljom tu. Zato nemojmo im još više otežavati svojim nedoličnim ponašanjem. Imajte toliko poštovanja da ih pustite da žive svoj život, usamljen i težak. Napuštena životinja traži malo hrane, tako malo, a daje ono što se novcem ne može kupiti: ljubav, poverenje i zahvalnost. To znaju oni koji imaju životinje kraj sebe, jer bilo kako bilo, one su naši najbolji prijatelji.

Budimo humani. Pomozimo im.

 

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here