Home Info DAN RODA – OSNOVNA ŠKOLA “BRATSTVO JEDINSTVO” BELO BLATO

DAN RODA – OSNOVNA ŠKOLA “BRATSTVO JEDINSTVO” BELO BLATO

258
0

Vremenski  uvod u proleće ove godine bio  je neverovatan. Prvo smo imali toplo vreme u sred zime,a kada je trebalo da otopli, stigao je hladan talas. To je i poremetilo dolazak naših roda, tako da smo se baš bili uplašili da li će uopšte stići!?

Ali, one su  bez obzira na vremenske poteškoće, stigle skoro  na vreme. Tu su bile oko 11. marta. I baš kada smo se ponadali da sve ide kako treba, tras! Stigla Baba Marta u punoj snazi. Red kiše i susnežice i red vetra i oluja pravih. A one jadne, stisle se u svojim još nezagrejanim gnezdima i čude se čudom.

Ipak, naša pažnja ili možda usmerena briga i toplota kao da su ih osnažili. Prebrodiše i te nedaće , te sada već čujemo radosno njihovo kliktanje. Uskoro će  se i ročići javiti i eto nama sreće  velike. Kako bi sve ovo bilo potpuno i iskreno, u sredu,  25. 04. organizovali smo za naše rode pravu feštu,  njihov dan. Dan beloblatskih roda.

 

Ovu manifestaciju upotpunili su i naši dragi  gosti, članovi  dečije ekološke emisije RTV-a „Pitam se pitam“, koji su iskoristili ovaj dan za snimanje te edukativne polučasovne emisije.  I imali su naši gosti šta da vide u Belom Blatu. Neobičan drvored, etno kuću, salaš u sred sela, pravi-pravcati maskenbal u čast naših roda i naravno uličnu predstavu, takođe posvećenu rodama. Šareno, veselo, razigrano  i plemenito. Kako i drugačije kada su za nas rode poput naših komšija i prijatelja. A ove godine, primećujemo to sa ponosom, kao da su puna i ona gnezda koja su prošlih godina bila prazna.

Neka tako ostane u vremenu dolazećem, jer gde ima roda ima i ljubavi i potomstva. Mi još u tu priču verujemo.

U Belom Blatu,

aprila 2018.

N.M.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here