Home Zanimljivosti DA LI ZNATE ŠTA SU TO „VERTIKALNE ŠUME“?

DA LI ZNATE ŠTA SU TO „VERTIKALNE ŠUME“?

330
0

U borbi protiv velikog zagađenja, Kina je otpočela gradnju prvih „vertikalnih šuma“ u Aziji koje će proizvoditi 60 kilograma kiseonika na dan.

U okviru projekta pod nazivom „Nanjing Green Towers“ biće izgrađene dve zelene kule od kojih će se viša uzdizati 200 metara. Preko 1000 stabala drveća i 2500 biljaka prekrivaće balkone kula, na sličan način na koji su ozelenjene zgrade „Bosco Verticale“ u Milanu 2014. godine. Zelenilo će prekrivati površinu od 6000 kvadratnih metara, a očekuje se da će apsorbovati 25 tona ugljen dioksida svake godine.

Na osam od 35 spatova više kule, nalaziće se poslovne prostorije, a zgrada će sadržati i muzej, školu „zelene arhitekture“ i privatan klub na vrhu zgrade. U nižoj kuli će biti smešten luksuzan hotel sa 247 soba, a na njenom krovu nalaziće se bazen. Završetak izgradnje zelenih kula očekuje se 2018. godine.


Iza ovog projekta stoji isti arhitektonski tim koji je dizajnirao „vertikalne šume“ u Milanu u Italiji i Lozani u Švajcarskoj. Pored ovih, milanski arhitekta Stefano Boeri zaslužan je za još nekoliko ekoloških projekata širom sveta.

Kina ima u planu da nastavi sa sličnim projektima, pa je Boeri zamoljen da kreira čitave gradove-šume koji bi mogli postati stvarnost u veoma bliskoj budućnosti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here