Home Zanimljivosti DA LI ZNATE ODAKLE POTIČE NAZIV BALKAN?

DA LI ZNATE ODAKLE POTIČE NAZIV BALKAN?

163
0

Naš narod je zajedno sa ostalim narodima obeležio istoriju ovih prostora, ali odakle potiče naziv Balkan za ovaj predeo Jugoistočne Evrope? Da li postoji samo jedan Balkan?

O poreklu imena našeg poluostrva postoji nekoliko teorija. Najšire prihvaćena je ona po kojoj ime potiče od turske reči balkan, koja označava “šumovitu goru”. Prema toj teoriji Balkan su nazvali Turci nakon svog dolaska na ove prostore, budući da se ni u jednom istorijskom izvoru ne pominje ovo ime pre toga.

Po jednoj drugoj tezi region su nazvali Bugari u VII veku, kada je cela oblast bila pod Prvim bugarskim carstvom. U bugarskom jeziku reč “balkan” (балкан) znači “planina”.

Pre najezde Turaka i stvaranja Osmanskog carstva region je u grčkim i rimskim izvorima nazivan “Poluostrvo Hema”. Planinski lanac je bio poznat kao “Planine Hem”. U grčkoj mitologiji, trački kralj Hem bio je sin Boreje, severnog vetra. Bio je sujetan, ohol i poredio je svoju ženu Rodopu i sebe sa Zevsom i Herom. Za uzvrat bogovi su pretvorili bračni par u planine.

Prema drugoj grčkoj legendi, planine su bile nazvane Hemske, nakon borbe Zevsa sa ogromnom zmijom Tifonom. U toku borbe Tifon je celu planinu bacio na Zevsa, koji je svojim munjama uspeo da je odbije. Planinom je potom potekla krv, koja se na grčkom jeziku izgovara kao “hem”, tako da su od tada planine poznate kao “krvave”, tj. “hemske”.

Da li ste znali da postoji još jedan Balkan?

Na krajnjem zapadu Turkmenistana nalazi se Balkanski vilajet, koji se graniči sa Uzbekistanom, Kazahstanom, Iranom i Kaspijskim morem. Glavni grad ove turkmenistanske provincije je Balkanbat, ranije poznat pod imenom Nebit Dag.

Ovaj Balkan predstavlja značajan izvor energetskih resursa Turkmenistana, budući da 94 odsto proizvodnje prirodnog gasa ove zemlje potiče odatle, kao i 12 odsto naftne proizvodnje.

Ime turkmenistanskog vilajeta takođe potiče od turske reči za planinu, pošto regionom dominiraju Balkanske planine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here