Home Poznati KO JE PIPI DUGA ČARAPA?

KO JE PIPI DUGA ČARAPA?

2021
0
Pipi Duga Čarapa (puno ime Pipiloti Viktuali Rulgardini Krusmjanti Efraimsdoter Lungstrump, originalno ime na švedskom jeziku Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump) jedna je od najpoznatijih književnih ličnosti švedskog pisca Astrid Lindgren. Knjige o Pipi Dugoj Čarapi prevedene su na 92 različita jezika.

Pipi je neobična devojčica. Posebno 1940-ih, kada su izdane knjige, mogla se smatrati kontroverznom: ona je najjača na svetu, ima pege na licu i njene riđe pletenice joj stoje ravno na glavi, nevaspitana je i nema životnog iskustva.

 

 Odrasla je bez roditelja i živi u kući zvanoj Vila Vilekula, zajedno sa njenim tačkastim konjem Malim Prijateljem (šved.Lilla Gubbe) i njenim majmunom zvani Gospodin Nilson (šved. Herr Nilsson).

 

Njena majka je na nebu, a njen otac Efraim Duga Čarapa je kralj crnaca na pacifičkom ostrvu Kurekureduton (šved. Kurrekurreduttön) i ona poseduje kofer pun zlatnika.
U zimu 1941. sedmogodišnja ćerka Astride Lindgren bolovala je od upale pluća i tražila je od svoje majke da joj priča priču o Pipi Dugoj Čarapi. Lindgren je počela pričati priče koje su oduševile Karin i ljene prijatelje. U martu 1944. godine kada je Lindgren uganula nogu i zbog toga morala mirovati, počela je da zapisuje priče o Pipi. Ćerka Karin je za svoj 10. rođendan u maju 1944. dobila niz priča na poklon.

Švedska glumica Inger Nilson prva je oživela čuvenu devojčicu Pipi Dugu Čarapu, davne 1969. i 1970. godine, kada su legendarna serija i film snimljeni prema istoimenoj knjizi švedske dečje književnice Astrid Lindgren.
Kad je dobila ulogu Pipi Duge Čarape, švedska glumica Inger Nilson imala je samo osam godina. Danas ima 57 godina i radi kao sekretarica.
Filmovi i serije iz 1969. i 1970. godine snimljeni su prema knjizi Astrid Lindgren, a nešto kasnije nastao je i crtani film „Pip Duga Čarapa“. Iako je prošlo mnogo godina, Inger Nilson i danas prepoznaju mnogi, zbog karakterističnog osmeha i znatiželjnog pogleda.
Nilsonova se i kasnije pojavljivala u nekoliko filmova i serija. Davne 2000. godine snimila je „Gripsholm“ redatilja Havijera Kolera, a sedam godina kasnije glumila je u nemačkoj TV seriji „Der Kommissar und das Meer“.

Astrid LindgrenSAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here